Świąteczny tort czekoladowy z orzechami włoskimi

Czas przygotowania: 45 min. Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI:
Na biszkopt: 100g kalifornijskich orzechów włoskich; 100 g maki; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżeczki (20 g) kakao w proszku; 4 jajka (M); 120 g cukru; 4 łyżki Amaretto.
Na krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady o wysokiej; zawartości kakao; 6 płatków żelatyny; 500 ml śmietany kremówki; 50 g cukru; 2 opakowania cukru waniliowego; 3 łyżki rumu; 3 łyżeczki rozpuszczalnego espresso;
Na spód: 50 g kalifornijskich orzechów włoskich; 200g konfitury z wiśni;
Na gwiazdki: 50 g masy marcepanowej; 25 g cukru pudru (przesianego); 2 łyżeczki kakao w proszku;
Dodatkowo: 12 kalifornijskich orzechów włoskich; Kakao do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:
Orzechy zmielić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka, cukier i Amaretto ubijać osiem minut na gęstą kremową masę. Dodać do masy mąkę i wymieszać trzepaczką. Dodać również orzechy. Dno tortownicy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (gaz: poziom 2-3, konwekcja: 160°) przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć z formy, zdjąć papier i ostudzić na kratce. Przeciąć poziomo na dwie warstwy. Gorzką czekoladę pokroić na kawałki, umieścić w misce i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
Ostudzić. Namoczyć żelatynę przez 5 minut w zimnej wodzie. Ubić śmietanę, na koniec dodać cukier i wanilię. Rum rozgrzać w małym rondelku. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w rumie. Dodać espresso i szybko wymieszać z bitą śmietaną. Następnie dodać do gorzkiej czekolady. Odstawić na 5-10 minut do lodówki. Orzechy drobno posiekać i wymieszać z dżemem. Masą posmarować biszkopty po stronie rozcięcia. Dolną warstwę włożyć do tortownicy. Wyłożyć na nią jedna trzecia
kremu czekoladowego. Odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Następną warstwę wyłożyć posmarowaną stroną do dołu i delikatnie docisnąć. Rękaw cukierniczy (średnia dysza) napełnić 4-5 łyżkami kremu . Resztą kremu posmarować boki tortu. Zrobić wzorki z kremu. Ozdobić połówkami orzechów włoskich. Odstawić na 3-4 godziny do lodówki. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem i kakao. Rozwałkować między papierem do pieczenia. Wyciąć małe i duże gwiazdki. Tort oprószyć kakao, ozdobić gwiazdkami i jeszcze raz lekko oprószyć gwiazdki kakao.


Kremowa czekolada z orzechami i sosem mandarynkowym

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 4
SKŁADNIKI: 300 g gorzkiej czekolady; 100 g białej czekolady; 100 ml mleka; 80 ml śmietany kremówki; 3 żółtka; 100 g cukru;1 laska wanilii; 100 g kalifornijskich orzechów włoskich; 8 mandarynek; 1 płatek żelatyny;

PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować ze śmietaną i wanilią. Wlać mleko do żółtek, wyjąć laskę wanilii i gotować, stale mieszając. Gotować przez 10 minut w gorącej kąpieli, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, odstawić na minutę i mieszać do dokładnego połączenia składników. Chłodzić w lodówce przez 3 godziny. 2 mandarynki podzielić na cząstki, z reszty wycisnąć sok. Podgrzać 1/4 soku. Rozpuścić 20 g cukru i żelatynę w zimnej wodzie.Wymieszać z resztą soku i włożyć do lodówki na 2 godziny.Osobno stopić resztę gorzkiej czekolady i białą czekoladę w gorącej kąpieli. Wylać cienką warstwą na papierze do pieczenia,
przykryć następnym arkuszem i spłaszczyć;chłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Orzechy posiekać. Zrobić kulki z czekolady, obtoczyć orzechami i podawać w miseczkach z kawałkami mandarynki, kawałkami czekolady i sosem mandarynkowym.

Zobacz także: