Gdybyście mieli typować, jaki smak lodów zasługuje na tytuł najlepszego na świecie, założymy się, że w proponowalibyście jakieś ekstrawaganckie kompozycje. Tymczasem okazuje się, że im prostsza receptura, tym lepiej! Przekonał się o tym właściciel lodziarni we włoskim (dlaczego nas to nie dziwi!) mieście Spoleto, Alessandro Crispini. Stworzył on lody z trzech rodzajów pistacji. Dwa rodzaje należały do słynnej odmiany Bronte, a jeden pochodził z upraw w okolicach Agrigento. I to właśnie ten smak zwyciężył w ramach prestiżowego konkursie Gelato World Tour, w którym o zwycięski tytuł rywalizowało 36 drużyn z 19 krajów świata. Jesteście ciekawi, jak przebiegał proces przygotowywania lodów? Alessandro zdradził, że pistacje prażył przez 24 godziny, a następnie wyparzył je w cukrze z dodatkiem wanilii z Madagaskaru. Nie wiemy jak u Was, ale nasze kubki smakowe oszalały już na samą myśl o pistacjowej uczcie według przepisu pana Crispini!