To obowiązkowy punkt wycieczki dla wszystkich fanów awokado. Na nowojorskim Brooklynie, w okolicach Sunset Parku, 10 kwietnia otwarto niewielkie bistro Avocaderia. Jak czytamy na oficjalnej stronie, to „pierwszy na świecie avocado bar”. Każda pozycja w menu opiera się bowiem na tym wartościowym owocu. Zamówimy tu zielone śniadanie, lunch bowle, sałatki, kanapki, smoothies i oczywiście guacamole. Chodzi o to by zjeść tu szybko, zdrowo i w rozsądnej cenie. Co więcej, Francesco, Alessandro i Alberto, czyli założyciele Avocaderii, postarali się, by w ofercie widoczne były wpływy różnych kuchni, z różnych stron świata. Sami pochodzą z Włoch, a pomysł na nietypowy biznes narodził się, gdy jeden z nich mieszkał w Meksyku. A tam – jak wiadomo – awokado jest superpopularne. Stamtąd też pochodzą wszystkie owoce, jakich używają do przyrządzenia potraw w swoim barze. Organiczne składniki to podstawa w Avocaderii. Przygotowania do jej oficjalnej premiery rozpoczęły się już w ubiegłym roku. Wtedy na Instagramie powstał profil, gdzie zamieszczano kulinarne inspiracje z awokado w roli głównej.