Lunch pod wodą to żadna nowość. Na taką przyjemność można pozwolić sobie w położonej 4,5 metra pod wodą restauracji Ithaa, Jest tylko jeden minus - trzeba wybrać się aż na Malediwy. A co, gdyby podobny lokal powstał na Starym Kontynencie? Skusilibyście się na podwodne rozkoszowanie się głębią smaku? Świetnie, bo taki projekt właśnie się dzieje. I jest za niego odpowiedzialna firma architektoniczna Snøhetta. Pierwsza podwodna europejska knajpa powstanie w Norwegii i zostanie wybudowana a najbardziej wysuniętym na południe punkcie na linii brzegowej Norwegii, niedaleko miejscowości Båly. Prace nad Under, bo tak będzie się nazywać to nietypowe przedsięwzięcie, mają ruszyć jeszcze w tym roku, a zakończyć się za dwa lata. 

Under będzie 3-poziomowym budynkiem położonym 5 metrów pod powierzchnią morza. Pomieścić ma nawet 100 osób. W lokalu wydzielony będzie bar oraz sala restauracyjna. Ale to nie koniec, gdyż we wnętrzach zaplanowano także otwarcie centrum badawczego. Pomysł architektów pracujących w firmie Snøhetta ma więc spore szanse, by od 2019 roku stać się jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc na turystycznej mapie Europy. 

.