Healthy Sweets by Ann to najnowsza książka z przepisami Anny Lewandowskiej wydana przez wydawnictwo Burda Książki i dostępna w sprzedaży od 17 czerwca. Tym razem mistrzyni karate, trenerka, miłośniczka i propagatorka zdrowego odżywiania obala mit, że wszystkie słodkie przekąski muszą być niezdrowe. Nic z tych rzeczy! W Healthy Sweets by Ann znajdziecie mnóstwo przepisów, które zmienia wasze podejście do owoców oraz warzyw sezonowych, które również mogą być podstawą do przygotowania pysznego, a przede wszystkim zdrowego deseru.

W książce znajdziecie m.in. przepisy na ciasta, ciasteczka, torty, tarty, koktajle, lody, słodkie śniadania i pełne wartości odżywczych wersje tradycyjnych świątecznych wypieków. Autorka pokazuje jak przygotować m. in. owsiankę waniliową z marchewką, placuszki z banana i awokado, brownie z batatów czy orzeźwiające lody w różnych smakach, na przykład z kiwi. Kilka przepisów z Healthy Sweets by Ann publikujemy Glamour.pl i mamy nadzieję, że nie tylko szybko i łatwo uda się wam je przygotować, ale także, że zachęcą was do sięgnięcia po więcej!

Placuszki bananowe z płatkami owsianymi ok. 8 sztuk (1 sztuka – ok. 100 kcal)

Składniki:
• 80 g płatków owsianych (ok. ¾ szklanki)
• 3 jajka
• 2 duże banany
• 1 szczypta cynamonu
• 1 szczypta wanilii
• 1 łyżeczka masła klarowanego ghee do smażenia
 
Płatki owsiane, jajka, banany, cynamon oraz wanilię zblenduj i odstaw na 15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać odrobinę napoju roślinnego lub jogurtu roślinnego. Na patelni rozgrzej masło klarowane ghee i nakładaj ciasto, formując placuszki (najlepiej na środku patelni). Smaż je, aż nabiorą złocistego koloru. Uważaj, żeby nie podsmażyć ich zbyt mocno, bo nie będą pulchne. Placuszki podawaj z dowolnymi ulubionymi owocami. 
 

Brownie z batatów 8–9 porcji (1 porcja – ok. 305 kcal)

Składniki: 
 
ciasto:
• 200 g batatów
• 100 g daktyli bez pestek
• 50 g rodzynek
• 3 jajka
• 1 tabliczka czekolady
• 3 łyżki kakao
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szczypta cynamonu
 
polewa czekoladowa:
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• 2 łyżki oleju kokosowego
 
Umyj i obierz bataty, pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w garnku aż do miękkości. Daktyle namocz w gorącej wodzie na 15 minut. Następnie odlej wodę i przełóż daktyle do miski, dodaj wszystkie inne składniki – poza rodzynkami. Miksuj do uzyskiwania jednolitej masy. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj je z masą. Przelej masę do dużej foremki i posyp cynamonem. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180°C, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upływie czasu pieczenia pozostaw ciasto jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku. Następnie odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę: na małym ogniu rozpuść czekoladę i olej, dobrze wymieszaj. Ciepłą polewą polej ciasto. 
 
 

materiały prasowe

 

Lody z kiwi ok. 6 porcji (1 porcja – ok. 130 kcal)

 
Składniki
• 10 kiwi
• 4 łyżki płynnego miodu
 
Kiwi obierz i wrzuć do miski lub blendera. Dodaj miód i wszystko zmiksuj. Przelej do foremek na lody, włóż do nich patyczki i wstaw do zamrażalnika. Możesz wykorzystać też pojemniki po jogurtach
 
 

 

materiały prasowe