Kosmetyczne właściwości popularnych naturalnych składników są powszechnie znane, a produkty na bazie np. pestek malin, miodu, nagietka czy wyciągu z drzewa herbacianego chętnie włączyłyśmy do codziennej pielęgnacji. Okazuje się, że wśród kwiatów znajduje się roślina, która ma wyjątkowo korzystne działania na skórę. Co więcej, rośnie w całej Polsce, dlatego jest ogólnie dostępny. Mowa o krwawniku, szeroko wykorzystywanym w medycynie jako lek na złagodzenie bóli menstruacyjnych i regulację cyklu miesiączkowego. Ma również działanie przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne. Do niedawna niewiele osób doceniało jego wpływ na cerę, ale kosmetyki z tym składnikiem i sam ekstrakt z krwawnika staje się coraz bardziej popularny.

Wolne rodniki – dlaczego to największy wróg naszej skóry i jak się przed nimi bronić? >>>

Krwawnik – co to jest i jakie ma właściwości dla cery?

Krwawnik rośnie w wielu miejscach w Polsce, a jego pospolita odmiana charakteryzuje się długimi łodygami zakończonymi drobnymi, białymi kwiatkami. Chociaż udowodniono jego działanie na wiele schorzeń, krwawnik ma zastosowanie nie tylko w medycynie i farmakologii, ale również w kosmetyce. Zawiera właściwości, które mogą pomóc w walce z niedoskonałościami. Dzięki olejkom eterycznym, witaminom A, C i K, glikozydom i kwasie salicylowemu łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie i odnawia uszkodzony naskórek, nadaje się więc do cery trądzikowej i mieszanej. Krwawnik działa antyoksydacyjnie i antyseptycznie, dlatego powinien być stosowany przez osoby z problemami po trądziku. Krwawnik redukuje nadmiar sebum, zmniejsza widoczność naczynek i przyspiesza gojenie ran. Ma również właściwości przeciwstarzeniowe. Zawarta w krwawniku witamina C wygładza skórę i zmarszczki, a także rozjaśnia przebarwienia i wyrównuje koloryt cery. Skutecznie eliminuje wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie skóry.

Ekstrakty lub olejki z krwawnika są dostępne w internetowych sklepach za kilka złotych, które możecie stosować jako serum na twarz. W ekologicznych sklepach z kosmetykami są również hydrolaty z tego kwiatu, zastępujące (chociaż w części) tonik. Hydrolat z ziół to nic innego jak napar, dlatego ten kosmetyk możecie wykonać sami, zalewając ziela wrzątkiem. Na rynku są także kosmetyki z dodatkiem tego składniku. W tym temacie warto przyjrzeć się marce Dr. Konopka, która stworzyła m.in. odżywiający krem do twarzy przecie podrażnieniom z krwawnikiem.Włączycie yarrow do swojej codziennej pielęgnacji?