ColdBrew, czyli kawa parzona na zimno, swoją światową popularność zyskuje dzięki orzeźwiającym właściwościom. Jako pierwsi tę metodę przygotowania kawy wypróbowali Japończycy, którzy dzięki specjalnemu, wielogodzinnemu procesowi parzenia, zdołali wydobyć z ziaren niespotykaną głębię smaku.

- Dzięki powolnemu parzeniu na zimno otrzymujemy zupełnie inny smak niż w procesie gorącego parzenia. ColdBrew nie zawiera tyle intensywnej goryczy, co kawa parzona standardowo. Jest naturalnie słodsza - tłumaczy AleksandraStępień, StarbucksCoffeeMaster. - Warto pamiętać, że kawa ta ma niską kwasowość, co jest korzystniejsze dla żołądka, a jednocześnie uwalnia też większą ilość kofeiny, co sprawia, że świetnie sprawdza się jako napój pobudzający - dodaje.

Kawę można zaparzyć metodą ColdBrew nawet w domu. Trzeba jednak wybrać właściwy rodzaj ziaren - nie wszystkie się do tego nadają. Połączenie ziaren pochodzących z AmerykiPołudniowej i Afryki zamknięte w StarbucksColdBrewBlend, nadaje jej czekoladowy smak z cytrusową nutą, który rozkwita dzięki wielogodzinnemu parzeniu na zimno.

 

Jak samemu przygotować Cold Brew?

Krok 1. Zmieloną kawę wsyp do naczynia i zalej wodą w temperaturze pokojowej

Krok 2. Wymieszaj i odstaw do nasiąknięcia na ok. 20 godzin

Krok 3. Następnie przelej całość używając dostępnego filtra do kawy

Krok 4. Uzyskaną esencję kawy rozcieńcz w szklance. Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu