Święta kojarzą nam się nie tylko ze spotkaniami z bliskimi czy prezentami, ale również z pysznym jedzeniem. Barszcz z uszkami, różne rodzaje pierogów, ryba, sałatki, ciasta. I chociaż chciałybyśmy spróbować wszystkiego, czasem nie jesteśmy  w stanie. Jedzenia jest po prostu za dużo. Co zrobić z nadmiarem żywności? Zasada nr 1: nie wyrzucać! Podpowiadamy, jak nie marnować jedzenia w święta (i nie tylko). 

Jak nie marnować jedzenia w święta?

Planowanie (i to jeszcze przed świętami)

Dokładny plan działania (stworzony jeszcze przed świętami) może okazać się kluczem do sukcesu. Zastanów się, ile jedzenia warto przygotować, aby nic się nie zmarnowało – ile osób pojawi się na wigilijnej kolacji? Ile są w stanie zjeść podczas jednego wieczoru? Następnie stwórz listę zakupów. I dopiero wtedy wybierz się na zakupy spożywcze. 

Jak nie przytyć w święta i pozostać fit? Oto kilka rzeczy, o których warto pamiętać! >>>

Odpowiednie przechowywanie i mrożenie

Jeżeli chcesz, żeby jedzenie pozostało świeże na dłużej, zwróć uwagę na sposób przechowywania go. Poszczególne dania i produkty powinny mieć swoje miejsca w lodówce – mięso i wędliny warto trzymać na dolnych półkach (potrzebują bowiem niższych temperatur), wyżej wszelkie napoje i domowe przetwory. W specjalnych szufladach warto umieścić natomiast warzywa oraz owoce. 

A co z typowo świątecznymi potrawami? Barszcz warto przelać do szklanego słoika, a następnie szczelnie go zamknąć. Pierogi oraz inne dania możecie natomiast przełożyć do specjalnych opakowań z zamknięciem. Dzięki temu będziesz mogła spróbować ich także kilka dni po świętach. 

Warto pamiętać również o mrożeniu żywności. Jedzenie w zamrażarce możesz przechowywać bezpiecznie (nawet!) przez kilka miesięcy – warto zapisać datę mrożenia na opakowaniu danego produktu czy dania gotowego. Dzięki temu będziesz wiedziała, do kiedy można je zjeść. 

Zero waste w kuchni

Pamiętaj o zasadzie zero waste w swojej kuchni. Szukaj przepisów (na dania świąteczne i nie tylko), w których wykorzystywane są całe – dostępne „surowce” albo sama eksperymentuj. A przede wszystkim: nie wyrzucaj. Jeżeli np. nie wykorzystasz wszystkich buraków do barszczu na Wigilię, dodaj je do sałatki. To samo dotyczy botwinki i innych składników. 

Potrzebujesz inspiracji na dania w duchu zero waste? Jeśli odpowiedź brzmi tak, zajrzyj na instagramowy profil Jagny Niedzielskiej, która od lat inspiruje, a także edukuje swoich obserwatorów i podpowiada, jak gotować bez resztek. Artykuły jej autorstwa znajdziesz także w magazynie GLAMOUR. 

Dzielenie się jedzeniem 

Niektórymi potrawami możesz się podzielić – z rodziną i przyjaciółmi, jak również z osobami potrzebującymi. W okresie świątecznym fundacje, jadłodajnie oraz organizacje często organizują zbiórki żywności i podobne inicjatywy. Jeżeli chcesz zrobić coś dobrego, sprawdź jakie akcje są planowane w Twojej okolicy. I pamiętaj o środkach bezpieczeństwa oraz wszelkich ograniczeniach związanych z pandemią koronawirusa.   

Jak nie marnować jedzenia? Zmiany warto wprowadzić już podczas zakupów! Oto kilka skutecznych sposobów na to, by ograniczyć wyrzucanie żywności >>>