Koktajl z mango i innymi owocami lub warzywami może być świetnym dodatkiem do śniadania lub przekąską w ciągu dnia. Z uwagi na to, że smak tego owocu świetnie współgra z wieloma innymi, to przepisów na pyszne smoothie jest mnóstwo. Poniżej 4 receptury, który w łatwy sposób można przygotować w domu.

Koktajl z mango - Smoothie z mango i bananem

Koktajl z mango i banana jest nie tylko orzeźwiający, ale także sycący. Dzięki temu możesz przygotować go np. na drugie śniadanie do pracy czy na uczelnię. Oto, czego będziesz potrzebować:

  • 1 dojrzałego mango
  • 1 małego banana
  • 1 pomarańczę
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżkę miodu (możesz zastąpić innym słodzikiem)

Przygotowanie:

  • Shake z mango zacznij przygotowywać od wyciśnięcia soku z pomarańczy
  • Umyj i obierz mango, a następnie odkrój miąższ od pestek, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera
  • Mango zalej sokiem z pomarańczy, dodaj obranego banana, jogurt, mleko i miód. Jeśli chcesz, by smoothie z mango było zimne, dodaj przez zblendowaniem kilka kostek lodu. Następnie dokładnie zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.

Koktajl z mango - Zielone smoothie z mango

Smoothie z mango zwykle ma żółty lub pomarańczowy kolor. Jednak tak naprawdę, zawdzięcza go nie tylko mango, ale również dodatkom i innym owocom. Oto przepis, dzięki któremu stworzysz zdrowy, smaczny i zielony koktajl z mango. Potrzebujesz:

  • 1 mango
  • 1 banana
  • 2 garście liści szpinaku
  • sok z jednej limonki
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklankę mleka
  • 1 łyżkę miodu lub innego słodzika

Przygotowanie:

  • Liście szpinaku umyj pod bieżącą wodą i osusz. Odkrój twarde łodyżki, a następnie wrzuć liście do blendera
  • Mango umyj, obierz ze skórki i odkrój miąższ od pestek. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do kielicha blendera
  • Do blendera dodaj obrane ze skórki pomarańcze i banana oraz wszystkie pozostałe składniki. Możesz dorzucić kilka kostek lodu przed blendoowaniem. Zmiksuj wszystko na gładką masę i podawaj od razu po przygotowaniu

Kiedy już wiesz, jak zrobić smoothie z mango i szpinaku, możesz je niemal dowolnie modyfikować. Zamiast liści szpinaku świetnie sprawdzi się np. równie pyszny i zdrowy jarmuż. Jeśli lubisz nieco kwaśniejsze smaki zastąp pomarańcze połową grejpfruta.

Ciasto marchewkowe fit – sprawdź prosty przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe

Zobacz także:

Koktajl z mango - Shake z mango i ananasem

Koktajl z mango i ananasem to prawdziwa żółta bomba witaminowa. Jest pyszny, słodki, zdrowy i orzeźwiający. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 1 dojrzałego mango
  • pół świeżego ananasa
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 dojrzałego banana
  • 1 łyżkę soku z limonki
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  • Ananasa obierz, wytnij twardy miąższ i pokrój na mniejsze kawałki
  • Mango umyj, obierz i odkrój miąższ od pestek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki
  • Do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki, a następnie zblenduj na gładką masę.

Dla lepszego efektu smoothie z mango i ananasa możesz podawać w schłodzonych szklankach. Wystarczy że włożysz je przed tym na pół godziny do lodówki lub kilka minut potrzymasz w zamrażalce. Powyższy przepis także możesz modyfikować. Jeśli wolisz słodszy koktajl - dodaj do niego miodu. Jeżeli chcesz, by był bardziej kremowy użyj 3 łyżek jogurtu greckiego.

Koktajl z mango - Koktajl z mango i malin

Mango pasuje nie tylko do tropikalnych owoców takich jak banan lub ananas. Świetnie współgra także z polskimi skarbami natury. Możesz zatem postawić na przepis, w którym połączysz je z jabłkiem, gruszką, truskawkami lub malinami. Nas do takich kulinarnych eksperymentów nie trzeba szczególnie namawiać. Chętnie zaserwowalibyśmy sobie w pierwszej kolejności koktajl z mango i malinami. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 25 dag malin
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 
  • opcjonalnie można dodać także cukier wedle uznania.

Przygotowanie:

  • Wystarczy zacząć od umycia i obrania mango, a także pozbycia się jego pestki.
  • Tak przygotowane mango jest gotowe do zblendowania. Wystarczy włożyć je do jednej miski z jogurtem i miksować do uzyskania jednolitego musu.
  • Gotowy koktajl można przelać do szklanek.
  • W następnym etapie należy zblendować maliny i sok pomarańczowy.
  • Uzyskaną masę wlać na górę już wcześniej przełożonego do szklanego koktajlu o smaku mango.
  • Można wymieszać lub jeść z podziałem na warstwy. W obu wersjach smakuje wybornie. 

Smacznego!