Jak stworzyć koktajl, żeby chłodził, ale też dostarczał tego, czego w upały potrzebujemy?

W upały musimy przede wszystkim uzupełnić stratę płynów z organizmu. Powinniśmy je na bieżąco uzupełniać, mając na uwadze, że siedzenie w pomieszczeniach klimatyzowanych, podobnie jak upał, również bardzo wysusza nasz organizm, mimo iż tego nie czujemy. Poza wodą funkcję nawodnienia mogą spełniać soczyste owoce i warzywa. Po drugie, potrzebne są nam minerały. Tu również pomocne są wszystkie owoce i warzywa. Wykorzystajmy wychładzające właściwości niektórych produktów: olejków eterycznych z cytrusów, mięty oraz nabiału – bo jogurty, kefiry, maślanki działają chłodząco na nasze ciało.

Jakie składniki najlepiej pasują do zimowych koktajli?

Wszelkie rośliny korzeniowe – marchewka, seler pietruszka, pasternak i burak. To co przyroda daje nam jesienią warto wtedy wykorzystywać; dlatego lubię dynię, jabłka i gruszki. Przyprawy takie jak imbir, kardamon, cynamon rozgrzewają i poprawiają krążenie – to cenne właściwości. Gotowane kasze ułatwiają zatrzymanie ciepła w organizmie, dlatego warto miksować je na przykład z mlekiem roślinnym i w ten sposób grzać się od środka.

Jak wykorzystać owoce i warzywa, które dostępne są wyłącznie latem? 

Warto zamrozić maliny, truskawki i porzeczki, bo nadają się idealnie do deserów i koktajli przez cały rok. Ja je mrożę, ale by zajmowały mniej miejsca – miksuję wcześniej. Robienie kompotów, nieco zapomniane, to także coś, do czego moim zdaniem warto wrócić. Złapmy i zatrzymajmy trochę słońca z wiśni i śliwek i zatrzymajmy na jesień i zimę. Podobnie jak z owocami latem robię jesienią z dynią, którą piekę, miksuję i poporcjowaną mrożę jako bazę do koktajli, dyniowych zup i ciast.

Jak podawać koktajle, żeby ładnie wyglądały na imprezie? 

Robiąc koktajle pamiętajmy o podstawowych zasadach dotyczących barw. Koktajle z zielonych i czerwonych roślin mogą być pyszne, ale ich kolor… nie będzie zachwycał. Czasami ratunkiem może okazać się spirulina, która szaroburym koktajlom nada ciemnozieloną barwę. Jeżeli zależy nam jednak na wyglądzie, postarajmy się o dobór składników o podobnym kolorze. Wtedy warto taki zachwycający barwą koktajl podać w przezroczystej wysokiej szklance, aby podkreślić jego wygląd. Brzeg naczynia można udekorować cytryną lub limonką albo drobnym owocem, który z łatwością da się zjeść. Wrzucanie wiśni z pestką nie jest dobrym pomysłem!

 

Oto 5 przepisów na koktajle z książki, które doskonale się sprawdzą w czasie upałów:

Truskawkowo - arbuzowo

  • Garść truskawek (ok. 70g)
  • Plaster arbuza grubości ok. 7 cm (bez pestek)
  • 5 listków mięty
  • 1/4 cytryny
  • 6 kostek lodu

Zmiksuj wszystkie składniki.

Uwaga: Arbuz, który w 92 % składa się w wody, ma niespotykane właściwości nawadniające.

 

Szkarłatna wyspa

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 limonka
  • 1 szklanka truskawek (mogą być mrożone)
  • szklanka wody gazowanej lub 10 kostek lodu
  • kilka kropli olejku waniliowego

Wyciśnij sok z grejpfruta i limonki, zmiksuj z truskawkami i lodem (lub wodą). Można doprawić olejkiem waniliowym.

Uwaga: Truskawki cieszą nas swoim orzeźwiającym smakiem zaledwie kilka tygodni w roku, na szczęście dostępne są w wersji mrożonej. To niskokaloryczne owoce o dużej wartości odżywczej – zawierają dużą ilość witamin (B, PP oraz C) i składników mineralnych (wapń, potas, fosfor i magnez). Poza tym mają w sobie dużo wody, więc świetnie nadają się jako składnik orzeźwiających i nawadniających napojów.

 

Borówkowa lemoniada

  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
  • Łyżka soku z limonki
  • Łyżeczka brązowego cukru
  • Kilka listków mięty
  • Szklanka wody gazowanej

Rozgnieć widelcem borówki i wrzuć do szklanki. Dodaj limonkę, cukier, miętę i wodę gazowaną.

 

Ogórkowe nawilżenie

  • ogórek
  • ½ pomarańczy
  • 6 listków mięty
  • cytryna
  • szklanka wody

Zmiksuj wszystkie składniki.

Uwaga: Mięta, poprzez zawarty w niej mentol, działa wychładzająco na nasz organizm. Podobnie jest z pomarańczą, która jest owocem typowym dla krajów o gorącym klimacie.

 

Ogórkowe lato

(to przepis na koktajl z drugiej części książki, która ukaże się dopiero we wrześniu!) 

  • Grejpfrut
  • Zielony ogórek
  • ½ gruszki
  • ½ szklanki wody

Zmiksuj wszystkie składniki.

Uwaga: Ogórek należy do najpopularniejszych naturalnych kosmetyków i toników o właściwościach oczyszczających i nawilżających. Stosowany w diecie wykazuje podobne działanie – nawilża nasze ciało i koi ewentualne wypryski na skórze.

 

ZOBACZ TEŻ: Think Love Juices: zdrowe soki od Ani Jagodzińskiej

ZOBACZ TEŻ: Zielone koktajle to hit! Dlaczego gwiazdy je uwielbiają?

ZOBACZ TEŻ: Jak dopasować kostium kąpielowy do figury?