Kalafior

Jeśli interesujecie się kuchnią wegetariańską wiecie już pewnie, że z kalafiora można przygotować m.in. kus-kus, czy puree. Stek z tego warzywa może być jednak niespodzianką. Przepis jest prosty - wystarczy pokroić lekko podgotowane różyczki kalafiora na grube plastry, pokryć przygotowaną wcześniej mieszanką oliwy z ziołami (polecamy dodanie do niej odrobiny masła orzechowego - wyjątkowo pasuje do tego warzywa), a następnie usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Podawać z sosem na bazie jogurtu naturalnego lub zielonym pesto. 

 

Grzyby Portobello

Grzyby Portolbello, mimo obco brzmiącej nazwy mają znajomy smak - to rodzaj pieczarki. Są jednak dużo większe od zwykłych, białych pieczarek i mają bardziej intensywny smak. Łatwo chłoną jednak inne aromaty i smaki, dzięki czemu można z nich przyrządzać ciekawe potrawy, zarezerwowane wcześniej dla mięsożerów. Ten rodzaj grzybów nadaje się do przygotowania wegańskich flaków (według przepisu z książki "Jadłonomia" Marty Dymek), wege-burgerów, ale świetnie sprawdzi się też samodzielnie jako sycący i smaczny stek. 

 

Seler 

Popularne, dostępne przez cały rok warzywo i bardzo prosty przepis na obiad. Steki z selera przygotowuje się na patelni lub w piekarniku - pierwsza wersja jest szybsza, ale oczywiście pieczony seler będzie o wiele zdrowszy. W obu przypadkach warto dobrze go doprawić, możecie dostosować ostrość potrawy do swoich upodobań. Świetnie smakuje z sosem grzybowym!