Nasiona chia: właściwości odchudzające

Nasiona szałwii hiszpańskiej, zwane również nasionami chia, to jedna z najpopularniejszych dziś superfoods, ale są znane od wieków – uprawiali je już Aztekowie, przekonani o ich właściwościach wzmacniających organizm. Początkowo jedli je wojownicy przed wielkimi walkami: obecnie, spożywane są w celu poprawienia metabolizmu przy odchudzaniu. 

Dieta odchudzająca z nasionami chia działa tak świetnie dzięki wysokiej zawartości błonnika w ziarnach: po ich spożyciu odczuwamy sytość i nie podjadamy w ciągu dnia. Nasiona są bogate m.in. w liczne antyoksydanty, kwasy omega-3, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo czy cynk – ich regularne spożywanie działa korzystnie na zdrowie, poprawiając funkcjonowanie organizmu. Czy jednak można powiedzieć, że nasiona chia same w sobie odchudzają? Nie! Ich podstawową funkcją jest wspieranie metabolizmu. Dzięki temu, znacznie ułatwiają odchudzanie, ale nie przyczyniają się bezpośrednio do utraty tkanki tłuszczowej. Nasiona chia są stosowane także w dietach cukrzyków lub osób z insulinoopornością – ich indeks glikemiczny jest bardzo niski, dzięki czemu nie podwyższają poziomu glukozy we krwi.

Nasiona chia z cytryną na odchudzanie

Okazuje się, że połączenie nasion chia z cytryną wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi i wspiera prawidłową pracę jelit. Prozdrowotne ziarna, ułatwiające trawienie chronią nas przed napadami głodu, cytryna natomiast: dodaje energii i dostarcza organizmowi witaminy C. Wystarczy codziennie rano pić szklankę wody z cytryną i łyżeczką nasion chia, by czuć się bardziej sytym i wypoczętym.

Nasiona chia na odchudzanie: przepisy

Przepisy z nasionami chia w roli głównej sprawdzą się świetnie u osób, które poszukują zdrowych przekąsek lub koktajli. Najłatwiejsze przepisy to: 

Pudding z chia – aby wykonać prosty koktajl na odchudzanie, przypominający w konsystencji pudding, wystarczy wymieszać 2 łyżeczki nasion chia z 250 ml jogurtu naturalnego, mleka lub wody. Można użyć do tego zarówno nabiału zwierzęcego, jak i roślinnego. Po 20 minutach, gdy ziarna napęcznieją, pudding jest gotowy: można pić go przez słomkę lub jeść łyżeczką. Jeśli mamy ochotę na słodszą wersję, wystarczy skropić pudding miodem.   

Dżem z chia – „oszukany” przetwór bez dużej ilości cukru to świetny pomysł na przekąskę dla osób, które ograniczają słodkie przekąski stopniowo. Wystarczy zagotować 500 g obranych owoców z łyżką soku z cytryny i 4 łyżkami niezwykle zdrowego syropu klonowego. Po 15 minutach, kiedy owoce puszczą sok, należy wsypać do garnka ¼ szklanki nasion chia i poczekać do zgęstnienia. Taki dżem po przełożeniu do słoiczka można przechowywać w lodówce do tygodnia.    

Owsianka z chia – to idealne śniadanie pełne błonnika dla osób zmagających się z zaparciami. Wystarczy wymieszać otręby zbożowe z łyżką nasion chia i posypać całość ulubionymi owocami lub orzechami. Tylko od ciebie zależy, czy zalejesz taką owsiankę wodą, mlekiem, czy może zjesz otręby i nasiona chia z jogurtem.

Zobacz także:

Nasiona chia na odchudzanie: efekty

Regularne spożywanie nasion chia pomaga ograniczyć zbędne kalorie – kiedy czujemy się pełni, nie objadamy się niezdrową żywnością. Oprócz tego, wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit: osoby zmagające się z zaparciami mogą zauważyć pierwsze pozytywne efekty spożywania nasion już po kilku tygodniach. Dzięki ich spożywaniu, lepiej czują się także sportowcy: nasiona wzmacniają mózg i układ sercowo-naczyniowy, poprawiając samopoczucie i sprawność podczas wykonywania ćwiczeń siłowych. Najszybciej zauważymy pozytywny wpływ ziaren na organizm, spoglądając na kondycję włosów czy paznokci: dzięki wsparciu zawartych w nasionach substancji odżywczych, wzmocnią się bardzo szybko.

Nasiona chia: skutki uboczne. Jak stosować, by sobie nie zaszkodzić?

Choć szałwia hiszpańska działa prozdrowotnie, należy kierować się zasadą: co za dużo, to niezdrowo! Warto ją stosować z umiarem. Nasiona chia spożywane w ilościach powyżej 50 g dziennie pęcznieją w układzie pokarmowym do takich rozmiarów, że w efekcie końcowym mogą doprowadzić do zaparcia, biegunki czy bolesnych niestrawności. Najlepiej spożywać jedynie 20-25 gramów nasion (ok. 3 łyżek) dziennie – taka porcja jest bezpieczna dla osób w różnym wieku o zróżnicowanych sylwetkach.

Nasiona chia na odchudzanie: opinie

Jakie są opinie internautek o smaku i wpływie nasion chia na organizm? „Podoba mi się to, że są neutralne w smaku, dzięki czemu pasują do wszystkiego i w przeciwieństwie do wielu rodzajów zdrowej żywności, nie krzywię się przy spożyciu”, „Chia są pyszne i zdrowe. Puddingi uwielbiam i jestem już od nich uzależniona! Dodaję do nich świeże owoce i zabieram w słoiczku jako przekąskę do pracy”– piszą. I dodają: „Po regularnym spożywaniu nasionek chia czuje się lepiej i nie mam problemów z wypróżnianiem. Ale co najciekawsze, moje paznokcie zaczęły rosnąć dużo mocniejsze!”. I nie są to tylko puste słowa. Przekonajcie się!