W kolejnej odsłonie naszego kulinarnego cyklu, tworzonego razem z Ewą Wójcik z Ciastek z kremem, prezentujemy przepis na brownie na patyku. Nad idealną receptura na czekoladowe ciasto Ewa pracowała przez kilka ładnych lat. Możecie oczywiście upiec brownie i na tym poprzestać, proponujemy jednak poeksperymentować i zrobić z niego lizaki. Będą idealnym prezentem dla każdego miłośnika czekolady (a kto nim nie jest!?). Poniżej znajdziecie składniki, których potrzebujecie do wykonania brownie na patyku oraz instrukcję krok po kroku, jak je zrobić. Natomiast w galerii czeka na Was wideo, w którym krok po kroku Ewa pokazuje, jak zrobić przepyszne brownie i zamienić je na najbardziej oryginalny (i najsmaczniejszy) prezent. Do dzieła!  

SKŁADNIKI

CIASTO

200g masła

200 g gorzkiej czekolady

220 g cukru

4 jajka

80 g mąki pszennej

30 g kakao

szczypta soli

szczypta kawy

 

DEKORACJA

100g roztopionej czekolady

liofilizowane owoce

orzechy włoskie

posypki

drewniane patyczki

 

WYKONANIE

Rozpuść masło w garnku na małym ogniu, dodaj czekoladę i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Dodaj cukier i jajka, a następnie wymieszaj. Dodaj pozostałe suche składniki (sól, kawę, mąkę i kakao) i dokładnie wymieszaj. Piecz brownie 22-24 minuty w 170 (ma być lekko niedopieczone). Następnie schłódź w lodówce do momentu, aż będzie dobrze zastygnięte. Powycinaj ręcznie kształty, jakie chcesz uzyskać lub użyj do tego foremek i powbijaj je na patyczki. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą, dodaj pokruszone, liofilizowane owoce, orzechy lub inne rzeczy i zapakuj na prezent.