W Los Angeles powstaje muzeum dla miłośników lodów. Museum of Ice Cream będzie wypełnione eksponatami związanymi z lodami, ale da też możliwość fizycznego kontaktu z eksponatami. Wśród "eksponatów" znajdzie się m.in. basen wypełniony kolorową posypką do lodów, do którego będzie można wskoczyć. Zwiedzający będą też mieli okazję spróbować jednego z najsłynniejszych deserów Ameryki - Banana Split przygotowanego z 10 tys. bananów. Deser to przekrojony i ułożony na talerzu banan i trzy gałki lodów ułożone pomiędzy połówkami owocu. Zwykle są to lody waniliowe, czekoladowe i truskawkowe, a całość udekorowana jest dodatkowo bitą śmietaną, pokruszonymi orzechami i wiśniami w likierze Maraschino. 

Muzeum to w rzeczywistości instalacja artystyczna, o której pisaliśmy już w lipcu. Wtedy mieściła się ona w Nowym Jorku i przyciągała tłumy turystów. Od 22 kwietnia do 29 maja będzie można podziwiać ją (w nieco odmienionej wersji) w Los Angeles. Bilety wyprzedały się już w ciągu pięciu pierwszych dni, a szczęśliwcy, którym uda się wejść na teren muzeum będą mieli okazję do degustacji wybranych smaków lodów i posypek, przygotowanych na potrzeby wystawy przez znanych cukierników. Zobaczą także nowość na wystawie - salę inspirowaną klimatem Kalifornii.