Zdrowa dieta wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z licznymi wyrzeczeniami. Dotyczą one przede wszystkim produktów wysoko przetworzonych oraz słodyczy. Jednak nie wszystko, co zawiera w sobie cukier i tłuszcz musi koniecznie zniknąć z naszego fit jadłospisu. Jednym z takich produktów jest właśnie czekolada – mówi Wiola Lis, specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku.

Dlaczego spożywanie czekolady może okazać się korzystne dla zdrowia? W jaki sposób ją jeść oraz która jest najzdrowsza? 

Czekolada — rodzaje i podział

Czekolada jest wyrobem cukierniczym, do którego produkcji wykorzystuje się: miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy – tzw. masło kakaowe, cukier oraz, w przypadku czekolady mlecznej – mleko. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów czekolad, jednak najczęściej spotkać można: 

  • czekoladę mleczną,
  • czekoladę gorzką,
  • czekoladę deserową,
  • czekoladę białą.

Co jej od siebie odróżnia? Przede wszystkim skład, a szczególnie ilość miazgi kakaowej, która w dużej mierze decyduje o wartościach odżywczych produktu. Zatem: która czekolada jest najzdrowsza?

Krakowski dietetyk Michał Kasprzyk stawia na konkretne wyroby: Jeżeli już mamy ochotę na coś słodkiego, to trudno o zdrowszy wybór niż czekolada czy też mix tejże z owocami lub orzechami. Osobiście polecam przede wszystkim czekoladę gorzką – która jest zdecydowanie najzdrowsza w całym królestwie wyrobów z ziaren kakaowca. Doskonałym pomysłem jest np. fondue z gorzkiej czekolady ze świeżymi owocami. Musimy jednak pamiętać, że istotne jest nie tylko co wybieramy na słodką przekąskę, ale też ile kalorii ostatecznie spożyjemy.

Właściwości czekolady gorzkiej, mlecznej oraz białej 

Ze względu na odmienny skład oraz zawartość miazgi kakaowej czekolady różnią się od siebie właściwościami. Jak już wiemy, za najzdrowszą uchodzi czekolada gorzka, która powinna posiadać min. 70% masy kakaowej w swoim składzie. To właśnie sproszkowanym ziarnom kakaowca czekolada zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Kakao jest bowiem cennym źródłem wielu niezbędnych witamin, pierwiastków, mikroelementów oraz zdrowych tłuszczów. 

Co zatem dostarczymy organizmowi, spożywając gorzką czekoladę?

Zobacz także:

  • magnez 
  • sód 
  • potas
  • jod 
  • witaminę B6
  • żelazo
  • kwas foliowy
  • witaminę K
  • fosfor 
  • cynk

Czekolada gorzka jest ceniona przede wszystkim za duże ilości magnezu. To właśnie dzięki niemu przysmak korzystnie wpływa na:

  • prawidłowe działanie układu nerwowego;
  • właściwą pracę mózgu oraz mięśni, w tym serca;
  • wspomaga układ krążenia - zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • działa przeciwzapalnie i chroni przed powstawaniem skurczy mięśni; 
  • reguluje poziom cukru w organizmie, dzięki czemu zapobiega rozwojowi insulinooporności oraz cukrzycy typu II.

Drugą pod względem właściwości prozdrowotnych jest czekolada mleczna. Charakteryzuje się ona znacznie mniejszą zawartością kakao, oscylującą na poziomie od 20 do 40%. Zawiera jednak dodatek mleka oraz większą ilość substancji słodzącej. Stanowi zatem solidny zastrzyk energii, co powoduje wydzielanie się serotoniny - tzw. hormonu szczęścia.

Najmniej korzystna dla naszego zdrowia jest czekolada biała. Nie zawiera bowiem w ogóle miazgi kakaowej. Powstaje w wyniku rozpuszczania masła kakaowego. Oprócz tego do jej produkcji wykorzystywane jest także mleko w proszku oraz cukier. 

Czekolada — ile ma kalorii 

Zaskoczyć może fakt, że kaloryczność wszystkich czekolad jest podobna. Zazwyczaj 100-gramowa tabliczka czekolady dostarcza organizmowi ok. 530 kcal. Najbardziej kaloryczne są czekolady gorzkie. Dlaczego? Ponieważ zawierają one największą ilość kakao, a co za tym idzie tłuszczu, za to zdecydowanie mniej cukru. Natomiast cukry, czyli węglowodany, dostarczają naszemu organizmowi mniej kalorii niż tłuszcze. 

Wiola Lis z ekobazaru Arkana Smaku dodaje: Na kaloryczność czekolady wpływ mają także inne czynniki. Należy tu wspomnieć przede wszystkim o dodatkach, które często wzbogacają te wyroby cukiernicze. Zazwyczaj są to orzechy, rodzynki, musy owocowe itp. Zatem kaloryczność produktu może być większa, jeśli zawiera on poszczególne dodatki.

Czekolada - jak często ją spożywać?

Pomimo tego, iż czekolada - szczególnie gorzka - wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, warto ją spożywać z umiarem. Optymalną wartością jest jedzenie 2 - 3 kostek czekolady dziennie. Osoby, którym nie zaleca się spożywania czekolady, to przede wszystkim:

  • osoby posiadające alergię na kakao lub jakikolwiek inny składnik czekolady,
  • cierpiące na częste zaparcia,
  • cierpiące na problemy z układem moczowym i kamicę nerkową - czekolada zawiera szczawiany, które mogą nasilać objawy tego typu schorzeń;
  • osoby cierpiąca na chorobę wrzodową.

Podsumowując: czekolada jest niezwykle smaczną przekąską, której nie trzeba całkowicie eliminować z diety, nawet wtedy, gdy chcemy się dobrze i zdrowo odżywiać. Posiada bowiem wiele cennych dla naszego organizmu właściwości, a także wpływa na poprawę nastroju. Jeśli tylko nie mamy żadnych przeciwwskazań – rozkoszujmy się nią na zdrowie!

--

Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich