Lato w pełni, ale największe stacje telewizyjne w Polsce już pełną parą przygotowują się na start jesiennej ramówki. Wyjątkowo ciężkie działa w walce o widza wytoczył tym razem Polsat. Na swoje premiery czekają m.in. nowa edycja widowiska „Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami”,  w której po raz pierwszy w historii show zatańczy męsko-męska para oraz zupełnie nowy reality show „Doda. 12 kroków do miłości”, w którym charyzmatyczna wokalistka będzie szukać nowego partnera. Wysokie słupki oglądalności tej jesieni ma zapewnić Polsatowi także powracająca po kilkuletniej przerwie polska wersja programu „Hell’s Kitchen”.

„Hell’s Kitchen Polska” powraca z nowym szefem kuchni

Rozsławiony przez szkockiego kucharza Gordona Ramsaya format zawitał do polskiej telewizji w 2014 roku. Główną gwiazdą pierwszych pięciu edycji kulinarnego show był Wojciech Modest Amaro. Następnie zastąpił go znany m.in. z „Bake Off – Ale ciacho!” restaurator Michał Bryś. W 2016 roku program zniknął z anteny Polsatu. 

Stacja zdecydowała wznowić produkcję show i ponownie postawiła na nowego szefa kuchni. Został nim były juror emitowanego w konkurencyjnej stacji programu „MasterChef Junior”, Mateusz Gessler.

Urodzony w Polsce, wychowany we Francji obywatel świata. Gotowania uczył się pod okiem szefów kuchni w Paryżu, Londynie, Krakowie i Warszawie. Od 20 lat gotowanie to całe jego życie, bo kocha ludzi i jedzenie - tak przedstawili go producenci show na oficjalnych profilach programu w serwisach społecznościowych.

Nie jest tajemnicą, że Mateusz Gessler przed laty otrzymał propozycję prowadzenia „Hell’s Kitchen Polska”, ale w ostatniej chwili wycofał się z programu z powodów osobistych.

W roli sous chefów, czyli zastępców szefa kuchni, wystąpią Robert Kondziela oraz Bartłomiej Krężel.

„Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia” - kim są uczestnicy 7. sezonu show?

Producenci programu zaczęli już ujawniać sylwetki pierwszych uczestników. Dzięki temu wiemy, że w „Hell’s Kitchen 7” pojawi się kilka znanych twarzy. Będą to: 

Julia Oleś - 32-letnia blogerka, autorka książek, a prywatnie była partnerka zmarłego w 2021 roku dziennikarza Kamila Durczoka.

Zobacz także:

  • Julia jest pewną siebie i przebojową kobietą, matką i partnerką. Prowadzi dwa biznesy, w tym wydawnictwo, gdzie publikuje również swoje książki
  • Nie boi się wyzwań, lubi być liderem i działać pod presją czasu
  • Mówi, że jest pisarką, dziennikarką i influencerką. Gotuje, pisze i uwielbia, kiedy jest intensywnie
  • Jest peskatarianką, je ryby i owoce morza. Zdarza jej się zjeść mięso w dobrej restauracji, ale boczku, parówek i kurczaka w jej lodówce nikt nie znajdzie
  • Uwielbia gotować, ale też przykłada dużą wagę do zdobywania wiedzy w tematyce kulinarnej. Jej partner świetnie gotuje i chętnie razem tworzą ciekawe i smaczne dania
  • Ma już swoją pozycję w mediach społecznościowych i nie chciałaby jej stracić, ale jest gotowa, aby zmierzyć się w programie z nowymi wyzwaniami i z samą sobą,- Czuje się dobrze w kuchni włoskiej, indyjskiej i w deserach

Osuemhe Ugonoh, znana lepiej jako Osi Ugonoh, 28-letnia modelka i influencerka, zwyciężczyni czwartej edycji programu „Top Model”.

  • Każdy nazywa ją Osi. Jest Polką, nigeryjskiego pochodzenia i cały czas odkrywa, co to znaczy być częścią tych dwóch kultur. Jest ciekawa świata, ludzi, jak i jedzenia z różnych rejonów
  • Jest modelką, dietetyczką i influencerką z holistycznym podejściem do zdrowia. Interesuje się psychologia, fitnessem i odżywianiem. Uwielbia próbować nowych rzeczy w kuchni, w sposobie trenowania i w sposobie odżywiania
  • Może się pochwalić tytułem Miss Africa, który zdobyła w Irlandii. Wygrała czwartą edycję „Top Model” i została ulubienicą widzów tego programu
  • Myśli, że człowiek nigdy nie przestaje się uczyć i rozwijać, dlatego lubi stawiać się w sytuacjach, które pozwalają jej zdobywać nowe umiejętności
  • Lubi tworzyć zdrowe potrawy. Nie czuje się mocna w kuchni typowo polskiej i azjatyckiej. Zjedzenie dziwnych owadów mogłoby być dla niej sporym wyzwaniem

Igor Łubkowski, 24-letni finalista drugiej edycji randkowego reality show „Love Island. Wyspa miłości”, partner Magdaleny Karwackiej, z którą prowadzi wspólny kanał w serwisie YouTube o tematyce podróżniczo-lifestylowej.

  • Wychowywał się w Wielkiej Brytanii, więc to angielski jest jego pierwszym językiem
  • Wziął udział w programie „Love Island. Wyspa miłości”, gdzie poznał Magdę - swoją nieodłączną drugą połówkę
  • Na co dzień jest influencerem. To z licznych wyjazdów czerpie dużo kulinarnych inspiracji. Pasjonuje się też fotografią
  • Mediami społecznościowymi zainteresował się w wieku osiemnastu lat, kiedy rozpoczęła się jego przygoda z muzyką i didżejowaniem. Potem wyjechał na jakiś czas do Azji, gdzie z kolei wziął udział w kursie przygotowywania potraw azjatyckich. To zainspirowało go do dalszego gotowania. Po przeżyciu trzęsienia ziemi wrócił do Wielkiej Brytanii
  • Pasją do gotowania zaraziła go mama. Podczas studiów mieszkał w domu z sześcioma współlokatorami, dla których szykował obiady. Jego pierwszym kontaktem ze światem profesjonalnej gastronomii była praca na zmywaku i jako pomoc kuchenna w jednej z topowych brytyjskich restauracji
  • Dzięki pobytowi w Azji dobrze czuje się przygotowując dania kuchni tajskiej, a słabiej z kuchnią polską i z deserami
  • Nie boi się pracy pod presją czasu i krzyczącego szefa, ale boi się tęsknoty za swoją dziewczyną

Hubert Jabłoński, 23-latek, który marzył o udziale w programie „Hell’s Kitchen” odkąd skończył czternaście lat. Chciał się zgłosić, kiedy osiągnął pełnoletność, ale wtedy skończyła się emisja programu.

  • Uwielbia polską kuchnię, a zwłaszcza schabowego w wykonaniu swojej babci.
  • Sam pisze o sobie tak: „Moją supermocą jest sposób łączenia nowoczesności z klasyką, którą nazywam klasyką z lekkim twistem. Uwielbiam klasyczne dania w nowoczesnej odsłonie, bądź połączone z klasycznym daniem zupełnie innej kuchni. Są to konsekwencje pracy z szefem Aytem Erdoganem, który pokazał mi jak świetnie można się bawić łącząc na talerzach różne kultury”.
  • Hubert uwielbia też kuchnię azjatycką, ale nie jest mocny w niej kulinarnie. Desery też nie są jego mocną stroną
  • Jego drugą pasją, oprócz gotowania jest pożarnictwo. Od dwóch lat jest czynnym strażakiem i bierze udział w akcjach ratowniczych

Ina Rybarczyk, 33-letnia absolwentka grafiki na poznańskiej Akademii Sztuk Pięknych i założycielka bloga truetastehunters.com z wegańskimi przepisami pozbawionymi glutenu i cukru, autorka trzech książek kulinarnych

  • Od sześciu lat prowadzi warsztaty w studiach kulinarnych w całej Polsce
  • W wolnym czasie maluje i trenuje pole dance
  • Mówi o sobie, że jest nieprzewidywalna i bardzo emocjonalna. W pracy czuje odpowiedzialność za zespół, a w razie niepowodzenia śmiało bierze winę na siebie
  • Nie je mięsa i - jak twierdzi - nie potrafi go przyrządzić, podobnie jak ryb i owoców morza
  • Zapewnia, że w programie jest gotowa na wszystkie wyzwania. Nawet jeśli będą wiązały się ze złamaniem wegańskich przekonań

Marcin Rybak, trener personalny i pracownik jednej z warszawskich siłowni.

  • Swoje konto na Instagramie @marcin_rym - stara się rozwijać pod kątem sportowym i żywieniowym. Pokazuje też inne zainteresowania np. podróże.
  • Drugie konto na IG @kuchniarybaka zostało stworzone w celu pokazania innym, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i monotonne.
  • Jest zwolennikiem szybkich posiłków, zdecydowanie nie lubi odgrzewanego jedzenia.
  • Lubi kuchnię włoską i polską. 
  • Stara się jeść zdrowo, ale bez przesady. Jak każdy  czasem ma ochotę zaszaleć. Wtedy nie zastanawia się długo, tylko biegnie po zakupy i robi np. tort lub coś bardziej kalorycznego niż zwykle. 
  • Daniem, którego nie znosi jest tatar.

Karolina Stolarska-Bigos, która od 3 lat na swoim profilu na Instagramie o nazwie @slodkitemat z dużym powodzeniem zaraża ludzi swoją miłością do wypieków.

  • Od 8 lat szczęśliwa żoną i mamą.
  • Jej mama cały czas wspomina, że będąc dzieckiem nie potrzebowała zabawek. Wystarczyło jej kilka garnków, łyżki i guziki - całymi dniami przygotowywała swoje popisowe dania!
  • Pasja do gotowania i jedzenia towarzyszy jej od lat - jednak kiedy kilkanaście lat temu zrobiła swój pierwszy tort, zrozumiała, że to właśnie wypiekom i deserom chce poświęcić się bez reszty.
  • Uczestnictwo w programie to dla niej przede wszystkim ogromna chęć zdobycia nowej wiedzy, nauczenia się pracy w zespole i pod presją czasu.
  • Marzy o własnej kawiarni, w której rano będzie pachnieć świeżym chlebem, drożdżówkami i kawą, a później witrynka będzie się uginać od bez, serników i monoporcji.
  • Kilka miesięcy temu, wbrew temu co wszyscy jej mówili, porzuciła pracę w urzędzie, aby móc związać życie zawodowe z wypiekami. Teraz realizuje zamówienia na torty, bezy i słodkie stoły, a także prowadzi sklep internetowy z dodatkami do wypieków.
  • Kocha dania kuchni włoskiej i orientalnej.
  • Od 12 lat jest druhną Ochotniczej Straży Pożarnej w Bojszowach

Jarek Gruda, którego na Instagramie znajdziecie pod nazwą @jg_dm3r.

  • Jarek to typ niepokorny. Łobuz, ale jak mówi, o misiowatym sercu.
  • Przeszedł pozytywnie casting do jednej z poprzednich edycji „Hell’s Kitchen”, ale wybrał wtedy wojsko i miłość.
  • Prowadzi swojego food trucka. W wolnym czasie gra w zespole na perkusji.
  • Jest pewny siebie i zdeterminowany, by tym razem nie stracić szansy jaką może mu dać udział w programie.
  • Kuchnia fusion to jego słabsza strona.
  • Obecnie pracuje jako pizzerman.
  • Dobrze czuje się w kuchni włoskiej i streetfood.
  • Jego marzeniem jest posiadanie własnej śniadaniówki.

Agata Wójcik, znana na Instagramie jako @awprivatechef.

  • Agata pochodzi z Warszawy, ale mieszka w Niemczech, gdzie pracuje w fabryce czekolady jako operator maszyn produkcyjnych.
  • Z kuchnią jest związana praktycznie od zawsze, poznała od podszewki wszystkie stanowiska, rozpoczynając od zmywania naczyń, aż do szefa kuchni.
  • Przed pandemią pracowała w wielu restauracjach - w tym jako mistrz sushi. Założyła własną firmę, gdzie jako szef kuchni przygotowywała menu oraz organizowała i gotowała na prywatnych przyjęciach.
  • Pandemia zmusiła ją do pracy poza gastronomią, ale marzy by wrócić zawodowo do gotowania, bo to kocha.
  • Czuje się dobrze w kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i roślinnej.
  • Prywatnie jest weganką, ale nie ma problemu z przygotowywaniem i próbowaniem mięsa, bo jak sama mówi kucharz musi być w pełni świadomy i odpowiedzialny za swoje dania.
  • Uważa, że jej supermocą jest umiejętność przygotowania czegoś z niczego.
  • Nie boi się nowych wyzwań i pracy pod presją czasu.
  • Czuje się pewnie w tym co robi i nie boi się kierowaniem większą grupą.

Michał Kurczewski, który pracował ostatnio jako szef kuchni w tawernie dominikańskiej w Gdańsku.

  • Na Instagramie znajdziecie jego konto pod nazwą @michal__kurczewski_.
  • Wcześniej pracował w restauracjach w Wielkiej Brytanii, Szwecji i Niemczech.
  • Jego mocną stroną jest kuchnia staropolska i włoska, a zwłaszcza owoce morza.
  • Nie odważyłby się zjeść czerniny.
  • Nie radzi sobie z deserami.
  • Jest typem lidera, lubi zarządzać grupą ludzi i mieć decydujące zdanie.
  • Jest singlem po przejściach.
  • Zgłosił się do programu żeby przeżyć przygodę życia oraz zdobyć wiedzę.
  • Chciałby dostać od losu szanse na fajniejsze życie zawodowe po programie.

Marta Spilarewicz, pewna siebie i zdeterminowana dziewczyna z Opola.

  • Martę znajdziecie na Instagramie pod nazwą @marta.spilarewicz.
  • Ma mocny i dominujący charakter.
  • Pracowała przez 10 lat jako kelnerka, ale postanowiła sprawdzić się w kuchni.
  • Po dwóch miesiącach pracy na zmywaku, awansowała na stanowisko kucharza.
  • Dobrze się czuje w domowych, polskich obiadach i kuchni włoskiej.
  • Najbardziej lubi przyrządzać makarony.
  • Woli pracować z mężczyznami niż z kobietami.
  • Marta boi się ciemności, uwielbia śpiewać.
  • Nie potrafi przyrządzać homara.

Kamil Krupicz, 33-letni aktor z Warszawy. W ostatnich latach grał w wielu spektaklach, m.in. „W cieniu” w Teatrze Rampa, „Klatka wariatek”, „Zorro” w Teatrze Komedia, czy „Mamma MIA” w Teatrze Muzycznym Roma.

  • Obecnie gra na deskach Teatru Muzycznego Capitol, Krakowskiego Teatru Variete oraz w Teatrze Żydowskim w Warszawie.
  • Z powodzeniem prowadzi swój kanał na instagramie @kamilkrupicz, gdzie w improwizowany sposób tworzy nowe kreacje aktorskie i gotuje ze swoim partnerem Błażejem, wstawiając przepisy na dania fit i nie tylko.
  • Uwielbia dalekie podróże, gdzie może zagubić się w znanych typu lokalsom zakamarkach oraz zapomnieć o świecie bez telefonu i internetu.
  • Chce wszystkiego spróbować. Jest głodny szybkiego życia w wielkomiejskiej dżungli.
  • Ulubioną potrawą Kamila są po prostu polskie gołąbki i przez większość nielubiana czernina.
  • Słabo radzi sobie z wypiekami.
  • Udział w show traktuje jako przygodę życia i wyjście poza strefę swojego komfortu, którą był teatr, w którym gra już od 25 lat. Nigdy nie przypuszczał, że znajdzie się w reality show o takiej tematyce, ale marzył od długiego czasu o czymś co zmrozi krew w jego żyłach.

Anna Anklewicz, która kilka lat temu była w trakcie otwierania własnej restauracji, ale jeszcze przed samym startem wybuchł tam pożar i straciła wszystkie włożone w to miejsce pieniądze i jednocześnie marzenia.

  • Przez kolejnych kilka lat z powodzeniem pracowała jako szef kuchni w jednej ze świebodzińskich restauracji, ale właściciele po pandemii postanowili zamknąć to miejsce i obecnie działa na własną rękę.
  • Czuje się mocna w kuchni śródziemnomorskiej i w daniach z wołowiny, ale chętnie podejmuje wyzwanie z każdego innego kulinarnego zakątka.
  • Anna, podobnie jak jej tata i brat, należy do Polskiego Związku Łowieckiego i ceni sobie bardzo walory dziczyzny, której obróbka to dla niej przysłowiowa bułka z masłem.
  • Prywatnie jest mamą Hani i bardzo chce pokazać swojej córce, że kobiety mimo wielu przeciwności losu mogą też sporo osiągnąć i to nie tylko w świecie kulinarnym.
  • Jest zdeterminowana do tego żeby walczyć i nawet wygrać program.
  • Od kilku lat zmaga się z insulinoopornością.
  • Na pytanie czego obawia się w związku z udziałem w programie odpowiada: „Życie tak mnie przeczołgało, ze nie boje się niczego”.

Zdjęcia pierwszych uczestników i pierwszych uczestniczek „Hell’s Kitchen 7” w Polsacie znajdziecie w naszej galerii.

„Hell’s Kitchen 2022” - kiedy i gdzie oglądać?

Emisja nowej edycji „Hell’s Kitchen” rusza 31 sierpnia. Premierowe odcinki programu będzie można oglądać w każdą środę o godz. 20:00 w Polsacie.

Myślicie, że to będzie hit jesiennej ramówki Polsatu?