Klopsiki z Ikea – Jak je zrobić samemu? Oto przepis!

Wam też zdarzyło się pojechać do Ikei tylko po to, by zjeść je na obiad (choć przy okazji kupiłyście oczywiście kilka drobiazgów)? Mamy dla was dobrą wiadomość – teraz klopsiki z Ikea zrobicie same w domu! W związku z trwającą pandemią, szwedzka sieć meblowa postanowiła ujawnić przepis na swoje najsłynniejsze danie. 

Ikea wprowadza „ciche wtorki”. Co to takiego? >>>

Siedzenie w domu może być trudne, dlatego chcemy pomóc, aby życie było teraz choć trochę łatwiejsze i przyjemniejsze” – powiedziała Lorena Lourido, food manager w  sieci Ikea. „Bon appétit albo, smaklig måltid, jak to mówimy w Szwecji!” – dodała. I podała szczegółowe instrukcje. Jak się okazuje, danie wcale nie jest trudne do zrobienia. Jeśli więc, nie macie zapasów klopsików w zamrażalniku (Ikea oferuje je przecież w swoim sklepiku), pora wypróbować przepis. Oto on:

Klopsiki z Ikea – potrzebne składniki

Składniki na klopsy:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku (np. mielony)
  • 100 gramów bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka 
  • sól i pieprz

Składniki na sos śmietankowy:

  • Odrobina oleju
  • 40 g masła
  • 40 g zwykłej mąki
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 150 ml śmietanki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Klopsiki z Ikea – przygotowanie

1. Zacznijcie od zrobienia klopsików – połączcie ze sobą mięso wołowe i wieprzowe, mieszając je palcami tak, aby pozbyć się grudek. Dodajcie drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszajcie ponownie. Teraz wystarczy dodać mleko, sól i pieprz. Z tak powstałej masy należy uformować nieduże kulki, a następnie położyć je na talerzu, przykryć i umieścić w lodówce na 2 godziny (dzięki temu utrzymają formę podczas gotowania).

2. Na patelni należy rozgrzać olej. Gdy już będzie gorący, wrzucamy klopsiki i smażymy, aż zrobią się brązowe z każdej strony. Po wstępnej obróbce należy wkładamy je do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także:

Oto 10 najlepiej sprzedających się rzeczy w IKEA. Gwarantujemy, że przynajmniej jedną z tych rzeczy macie u siebie w domu >>>

3. W tym czasie warto zrobić sos. W tym celu należy w garnku rozpuścić 40 g masła, dodać 40 g mąki i mieszać przez ok. 2 minuty. Następnie dodać wywar z warzyw (150 ml) i wywar z wołowiny (150 ml), a po chwili także śmietankę (też 150 ml), sos sojowy oraz musztardę. Sos musi się zagotować, a następnie zgęstnieć  i... gotowe!

Klopsiki z sosem najlepiej podawać (jak w Szwecji) z pure ziemniaczanym. Tak przetrwać do kolejnej wizyty w Ikei. Proste?