Jeśli myśleliście, że lody o smaku prosecco są istnym rajem dla smakoszy wina musującego, co w takim razie powiecie na pączki, które smakują jak ten popularny trunek? Tak, to się dzieje naprawdę! A dokładnie w Nowym Jorku (dlaczego nas to nie dziwi), gdzie tamtejsza cukiernia The Doughnout Project połączyła siły z winiarnią Ruffino Wines. I tak, z okazji obchodzonego 13 sierpnia Międzynarodowego Dnia Prosecco, powstały prosecco donuts. Jednak my zjadłybyśmy je chętnie nie tylko w środku wakacji, ale również dziś, czyli w Tłusty Czwartek

Stworzenie tego wynalazku na rynek było nie lada wyzwaniem. Jak zdradziła Leslie Polizzotto, czyli właścicielka nowojorskiej cukierni, zajęło to aż 2 lata. Ale wcale nas to nie dziwi, bo kiedy ktoś podejmuje się stworzenia takiego rarytasu, nie może pozwolić sobie na to, by zawieść swoich przyszłych klientów. Ile kalorii kosztowałby nas jeden taki pączek? Ok. 250 kcal, czyli żeby go spalić wystarczy 20 minut pływania, 15 minut dość intensywnej jazdy na rowerze czy po prostu 25 minut biegania. Oj, coś czujemy, że na jednym pączku by się nie skończyło!