Truskawki smakują latem. Cały rok z utęsknieniem czekamy na sezon, w którym będziemy mogli do woli jeść słodkie i soczyste owoce. To, kiedy dokładnie pojawiają się na rynku, jest uzależnione od pogody. Zazwyczaj truskawki możemy kupić od końca kwietnia lub od początku maja. Sezon na te owoce trwa krótko, bo około dwóch miesięcy. Dlatego staramy się wykorzystać na maksa ten czas i dodawać truskawki do każdego posiłku: do porannej owsianki, obiadowej sałatki i oczywiście deserów. Oprócz smakowych walorów, posiadają również korzystne właściwości dla zdrowia i urody. Wiedzieliście o tym, że truskawki mają zbawienny wpływ na cerę?

Arbuz – właściwości odżywcze. Dlaczego warto go jeść?

Jak truskawki wpływają na cerę?

Kosmetolog i coach Bożena Społowicz, autorka książki Skin Coach, która wyznaje zasadę „mniej znaczy więcej” i uczy Polki minimalizmu w pielęgnacji, opublikowała na swoim InstaStories informację, że truskawki rozświetlają cerę. Ekspertka radzi, aby włączyć do swojej codziennej diety garść owoców, a efektem będzie naturalny glow, czyli jeden z najmocniejszych trendów w tym sezonie. Wszystko dzięki temu, że truskawki są bogatym źródłem witaminy C, która nie tylko przywraca skórze blask, ale redukuje przebarwienia i zwalcza wolne rodniki, odpowiadające za przedwczesne starzenie się cery. Ale to nie wszystkie właściwości, które korzystnie wpływają na urodę. Truskawki to bogate źródło kwasu foliowego, stanowiącego ochronę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Zapobiega również niszczeniu kolagenu, odpowiedzialnego za nawilżenie. Truskawki mają w sobie dużo błonnika, który działa korzystnie na zdrowie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i wspomaga trawienie. Korzysta z tego również cera, na której dzięki odtruwaniu organizmu nie pojawiają się wypryski.

5 składników w produktach do pielęgnacji, które faktycznie działają >>>

Truskawki i ich wpływ na zdrowie

Oprócz wspomagania procesów trawienia, truskawki są źródłem wielu witamin. Żelazo zapobiega anemii, korzystnie wpływając na procesy krwiotwórcze. Chronią układ krążenia i jednocześnie obniżają poziom cukru we krwi, aktywizując białka. Dzięki wysokiej zawartości wapnia wzmacniają kości. Są moczopędne, a więc pomagają oczyścić organizm z toksyn. Ich wyjątkową zaletą jest to, że mają niski indeks glikemiczny, a więc powinny włączyć je do diety osoby będące na diecie, które chcą schudnąć. Truskawki obniżają ciśnienie oraz poziom szkodliwego cholesterolu dzięki zawartości antocyjanów. Jeśli do tej pory nie byliście przekonani do jedzenie truskawek, teraz macie wiele powodów, aby włączyć je do codziennej diety. Zróbcie to szybko, bo czas ucieka - sezon trwa naprawdę krótko.