Dan Barber prowadzi restauracje Blue Hill na Manhattanie oraz drugą, o tej samej nazwie Blue Hill w Stone Barns, na farmie w stanie Nowy Jork. Jest także autorem książki "The Third Plate: Field Notes on the Future of Food". Kucharz otwierając restaurację Blue Hill na wsi, postarał się o to, by pozyskać samodzielnie wszystkie składniki niezbędne do pracy w kuchni, Hoduje kury, krowy, kozy, pozyskuje mleko i sadzi własne warzywa lub współpracuje przy tej okazji z lokalnymi, ekologicznymi rolnikami. Jest także autorem pomysłu na restauracje typu pop-up, które powstają pod nazwą wastED na całym świecie, m.in. w Nowym Jorku i Londynie. 

Nazwa restauracji Dana Barbera nawiązuje do marnowania jedzenia. Końcówka "ED" to skrót od słowa "edukacja", bo to główny cel restauratora. Jego menu ma misję uświadomienia ludziom, jak wiele jedzenia marnują i jak bardzo jest to niepotrzebne. Sam pokazuje, jak ugotować dania na miarę gwiazdki Michellin z kuchennych resztek. W menu znalazły się m.in. resztki szynki jamon imerico, które Dan Barber znalazł na podłodze w jednym ze sklepów, ścinki wołowiny do buritto z restauracji Brass Rail oraz pozostałości z warzyw i owoców z Tesco.