Przepisy z książki „Dieta na luzie” Anki Dziedzic zajmą Wam mniej niż 30 minut i nie zaszkodzą Waszej sylwetce!
fot. materiały prasowe
1 / 4 Jaglanka czekoladowa z wiórkami kokosowymi, czas przygotowania: 25 minut3 i pół łyżki suchej kaszy jaglanej 50 g
niepełna łyżka kakao 16% 7 g
łyżeczka syropu klonowego 5 g
łyżeczka wiórków kokosowych 6 g
łyżeczka migdałów 10 g
2 kostki gorzkiej czekolady 10 g
szczypta soli
Wodę zagotowujemy z odrobiną soli. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, po czym wrzucamy do wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut), cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Kasza ma być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, wiórki kokosowe, startą czekoladę i syrop klonowy. Wszystko razem mieszamy, przelewamy do miseczki i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz migdałami.
fot. materiały prasowe
2 / 4 Placuszki owsiane z twarogiem i domową granolą, czas przygotowania: 8 minut2 łyżki płatków owsianych górskich 20 g
jajko, rozmiar M
łyżka twarogu półtłustego 10 g
Domowa czekolada:
pół banana 60 g
2 daktyle moczone w wodzie przez 2 godziny 10 g
pół awokado 35 g
2 łyżki kakao 16% 20 g
Całość blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy łyżką stołową na rozgrzaną patelnię teflonową lub inną patelnię beztłuszczową. Smażymy placuszki z każdej strony do zrumienienia. Smarujemy domową czekoladą, ale cienką warstwą.
fot. materiały prasowe
3 / 4 Domowa granola, czas przygotowania: 25 minut2 szklanki płatków owsianych
Pół szklanki orzech.w ziemnych bez soli
Pół szklanki pestek dyni
Pół szklanki pestek słonecznika
Jedna czwarta szklanki sezamu
Jedna trzecia szklanki wiórków kokosowych
łyżka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki polskiego miodu
łyżka oleju kokosowego
sok z całej cytryny
rodzynki
Do miski wsypujemy suche składniki oprócz rodzynek. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem, dodajemy sok z cytryny, wlewamy do miski i mieszamy z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, rozkładamy granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy rodzynkami.
Komentarze