Faworki Magdy Gessler - sprawdzony przepis na kruchy i pyszny deser
Jak przygotować idealne faworki? Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, którym jakiś czas temu restauratorka podzieliła się w swoim oficjalnym serwisie Smaki Życia. Jak twierdzi Gessler, kto zrobi te chruściki pierwszy raz, już nigdy nie będzie chciał jeść innych. I faktycznie ciężko się z nią nie zgodzić.
![Faworki Magdy Gessler Faworki Magdy Gessler](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/60/2024/10/faworki-magdy-gessler1-69c7bf8.jpeg?quality=90&crop=0px,0px,1920px,1279px&resize=980,654)
- Redakcja
Faworki Magdy Gessler to najlepszy przepis na kruche, lekkie i delikatne ciasto, które dosłownie rozpłynie się w ustach. Jak twierdzi sławna restauratorka, kto raz upiecze faworki z przepisu jej autorstwa, ten nie będzie chciał już jeść żadnych innych... Gwarantujemy, że nie tylko w tłusty czwartek.
![f71e6dfe7cb05601ada057919bb496ffaaf3943b-48516c7](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/60/2024/10/f71e6dfe7cb05601ada057919bb496ffaaf3943b-48516c7.jpeg?quality=90&resize=700,1051)
W czym tkwi sekret idealnych faworków? Przede wszystkim w odpowiednio dobranych proporcjach i wysokiej jakości składnikach składnikach. Co ciekawe, w cukierni Magdy Gessler, 1 kilogram faworków kosztuje... ok. 150 złotych! Zdecydowanie warto więc nauczyć się przyrządzać je samodzielnie.
Poniżej znajdziecie instrukcję, jak przygotować faworki z przepisu Magdy Gessler. Przy pomocy tego przepisu zachwycisz swoją rodzinę i już zawsze będziecie przygotowana na odwiedziny niespodziewanego gościa! Zrobisz je w zaledwie godzinę.
Faworki Magdy Gessler - PRZEPIS
Składniki na faworki Magdy Gessler:
- mąka pszenna - 600 g
- smalec - 2 łyżki
- żółtka - 15 szt.
- cukier 200 g
- śmietana - 6 łyżek
- spirytus - 2 łyżki
- arak - 1 łyżka
- smalec do smażenia - 500 g
- cukier puder - 100 g
- wanilia
Sposób przygotowania:
1. Utrzyj smalec do konsystencji śmietany.
2. Wbij 15 żółtek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę.
3. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na bardzo cienkie, lekko podsypując mąką. Podziel na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Natnij wzdłuż, w środku i przewiń.
4. Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Sprawdź, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzuć do niego kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, możesz smażyć na złoty kolor. Rób to jednak partiami, przewracając je raz szpikulcem.
5. Osącz faworki przy pomocy papierowego ręcznika.
6. Posyp chruściki cukrem pudrem z wanilią.
![26984f72e4e311cdcb24151653ed08c96083a32c-ff6655b](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/60/2024/10/26984f72e4e311cdcb24151653ed08c96083a32c-ff6655b.jpeg?quality=90&resize=700,525)
Gotowe. Nie ma niczego złego w tym, żeby raz na jakiś czas osłodzić sobie życie. Życzymy zatem smacznego!
1 z 2
![Faworki Magdy Gessler](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/60/2024/10/faworki-magdy-gessler-941778b.jpeg?quality=90&fit=1920,1282)
Faworki Magdy Gessler
2 z 2
![Faworki](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/60/2024/10/faworki-0682013.jpeg?quality=90&fit=1403,2000)
Faworki