W 1908 roku hala targowa "Koszyki" (inna nazwa to "Bazar Ludowy"), po dwóch latach budowy, została oddana do użytku. Zaprojektowana przez głównego architekta Warszawy - Juliusza Dzierżanowskiego - w secesyjnym stylu była jedną z perełek tamtych czasów i do dziś przetrwały niektóre jej elementy. Przez wiele lat istnienia zmieniała swój charakter, ale zawsze była przestrzenią, w której mieszkańcy Warszawy mogli kupić świeże produkty spożywcze.

Po kilkunastu "Hala Koszyki" powraca na kulinarną mapę Warszawy, aby stać się jednym z najbardziej popularnych miejsc do spotkań towarzyskich w stolicy. Już 21 października otworzy swoje bramy dla pierwszych gości, którzy będą mieli okazję skosztować menu kilkunastu restauracji i barów, kupić produkty spożywcze do domu. 

Wśród najemców "Hali Koszyki" znajdą się między innymi: "Port Royal", czyli restauracja ze świeżymi rybami i owocami morza, "Gringo Salsownia" to meksykańska kuchnia, w której goście sami decydują o stopniu ostrości potraw, "Bar centralny koszyki", gdzie znajdziecie najdłuższy, bo 15 metrowy bar z przepysznymi drinkami.

Na fanów piwa czeka browar "Bierhalle", a smakosze burgerów z pewnością odwiedzą "Soul Food", do której mięso dostarczają najlepsi rzeźnicy, a bułki pochodzą z małej, butikowej piekarni. 

Specjały polskiej kuchni dostaniecie w jednym z trzech autorskich konceptów Mateusza Gesslera, a dokładnie w restauracji "Warszawski Sen". Poza tym miejscem, jeden z najbardziej rozchwytywanych szefów kuchni w naszym kraju, w "Hali Koszyki" odpowiedzialny będzie za czynną przez 24 godziny "Ćmę", i "Ćmę Cafe". 

Lubicie włoską kuchnię? Koniecznie odwiedźcie restaurację „Semolino Ristorante”, w której makaron wyrabiany będzie codziennie z najwyższej jakości składników. Wyprzedzając wasze pytanie - tak, w menu znajdziecie także pizzę.

Oczywiście takie miejsce nie mogłoby w pełni funkcjonować bez kuchni wegetariańskie. O menu dla jaroszy zadba restauracja "Mango Vegan", której szef kuchni stworzył najlepszy hummus w Warszawie według rankingu "Yelp".

Kto często odwiedza Poznań i korzysta z oferty kulinarnej miasta, ten doskonale wie, że "Weranda", to jedno z kluczowych miejsc na mapie kulinarnej stolicy Wielkopolski. Na unikalny klimat tego miejsca składają się przede wszystkim: bardzo przyjemne wnętrze, przepyszne potrawy i rodzinna atmosfera stworzona przez właścicieli i obsługę. 

"Hala Koszyki" to miejsce łączące dobrą kuchnię, możliwość zrelaksowania się i niepowtarzalny klimat. To pierwszy taki koncept w Polsce wzorowany na modelu targowo-restauracyjnym popularnym w Nowym Jorku, Londynie, Oslo, Rotterdamie czy Florencji.