Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach - po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę. W duecie z Tłoczonym Jabłkiem podbiją podniebienia nie tylko wielbicieli jabłek.

Tak opisują je autorzy przepisu, a my się w 100% podpisujemy pod tymi słowami. Bo jabłka smakują wspaniale jesienią i zimą, ale ogrzane wiosenno-letnim słońcem, potrafią być jeszcze słodsze i pyszniejsze. Szczególnie, jeśli pochodzą z sadu, który jest przyjazny ptakom, pszczołom i innym owadom, w którym rosną wyborne w smaku jabłka. Właśnie taki bajkowy sad w Śmiłowicach na Kujawach prowadzą Bracia Sadownicy - rodzinna firma, producent soków, napojów i innych produktów na bazie jabłek. Marka postanowiła odczarować ten polski skarb natury i wraz z autorką bloga WhitePlate.com - Elizą Mórawską-Kmitą, prowadzi kampanię „Jabłka na talerzu”, prezentując nieoczywiste pomysły na dania i przekąski, które znajdziecie na stronie braciasadownicy.pl/jablkanatalerzu.

Najlepszy przepis na puszyste naleśniki od Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com:

Liczba porcji: 4 małe

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 150 g maślanki
  • 100 -150 ml Tłoczonego jabłka od Braci Sadowników
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Karmel:

  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżki masła
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Karmelizowane jabłka:

Zobacz także:

  • 2-3 jabłka od Braci Sadowników
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Naleśniki:

  • Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.
  • Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem.
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy).
  • Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego.
  • Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.

Karmel:

  • Na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił.
  • Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy.
  • Dodajemy masło.
  • Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki.
  • Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.

Jabłka:

  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
  • Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy aż się skarmelizuje.
  • Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.
  • Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.
  • Podajemy gorące, razem z naleśnikami.

Jeśli zrobisz zdjęcie swojego wiosennego, jabłkowego śniadania z przepisu Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com, nie zapomnij o udostępnieniu go w mediach społecznościowych i odpowiednich #braciasadownicy i #jablkanatalerzu - chcemy zobaczyć, jak Wam wyszło! 

W Tłoczonym jabłku świeże owoce tłoczone są na zimno, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. To zdrowy i pyszny wybór na słodkie, owocowe orzeźwienie w ciągu dnia. W ofercie Braci Sadowników Tłoczone jabłko dostępne jest w aż 6 smakach - z pigwą, z agrestem, z marchewką, z czarną porzeczką, z pomarańczą oraz słodkie odmiany. Pijcie i gotujcie z takich jabłkowych kombinacji, jakie lubicie najbardziej!