Przygotowując zdrowe śniadanie, musisz pomyśleć o kilku istotnych elementach. Zacznij od przygotowania bazy swojej super-miski. Może to być jogurt - warto wypróbować jogurty bez laktozy (jeśli po zwykłych jogurtach naturalnych boli was brzuch lub macie inne dolegliwości, np. problemy z cerą) oraz jogurty z mleka koziego, które skutecznie odkwaszają organizm. Dla wegan nadają się natomiast jogurty sojowe lub z mleka kokosowego. Możecie na tym poprzestać lub dodatkowo urozmaicić bazę swojej miski.

Tu rozwiązaniem jest przygotowanie kolorowego smoothie z dodatkiem owoców lub warzyw (szpinak, jarmuż, czy buraki świetnie pasują do słodkich śniadań) i wykorzystać nabiał jako podstawę koktajlu. Innym wyjściem jest dodanie do bazy dodatkowego składnika zagęszczającego. Poza klasyczną owsianką polecamy tapiokę (źródło lekkostrawnych węglowodanów) lub nasiona chia (zawierają więcej wapnia niż mleko!), które wystarczy dodać do mleka i zostawić na noc do napęcznienia. 

Baza gotowa? Czas na dodatki, czyli kolorowe owoce. Najlepiej postawić na owoce sezonowe, ale o tej porze roku wybór jest ograniczony. Możecie skorzystać z zamrożonych zapasów, zmiksować je w blenderze i dodać do miski w takiej postaci. Uczucie sytości zapewni wam banan, pomarańcze dostarczą witaminy C, a kiwi dostarczy dodatkową porcję błonnika. Dobrym pomysłem jest dodawanie do śniadania ziarenek granatu. Ich największą zaletą (poza smakiem!) jest duża zawartość antyutleniaczy. Ten owoc polecany jest szczególnie osobom, które narażone są w pracy na stres. 

Teraz pora na coś chrupiącego - posyp owoce orzechami. Uwaga! Nie należy przesadzać z ich ilością, bo orzechy są mocno kaloryczne. Do swojego śniadania możecie wykorzystać obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi migdały, orzechy laskowe zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak orzechy włoskie. Dla osób zmagających się z cukrzycą dobrym wyjściem będą nerkowce

Ostatni krok to dodanie smacznej posypki. Polecamy sezam wspomagający pracę jelit, ziarna słonecznika (magnez, cynk, żelazo) lub siemię lniane. Chcecie, by posiłek był jeszcze słodszy? Dodajcie zdrowe wiórki kokosowe (poszukajcie też płatków kokosowych, które można stosować jako przekąskę w ciągu dnia) albo czekoladę. Tak - czekolada może być dodatkiem do zdrowego śniadania, jeśli zastosujecie niewielką ilość i postawicie na dobrą, gorzką tabliczkę o jak najwyższej zawartości kakao. 

Zajrzyjcie do naszych inspiracji w galerii i pochwalcie się, jak wygląda wasze śniadanie! >>>