Pokebowl, czytane jak w słowie "Pokemon", to miska z gorącym ryżem i zimną, surową rybą z wyrazistymi przyprawami i warzywami lub owocami. Danie wywodzi się z Hawajów i traktowane jest tam jako jedna z potraw narodowych. Otwierające się w Stanach, szczególnie w Kaliforni, knajpy serwujące poke bowl wprowadziły wiele unowocześnień do tego dania, co nie do końca podoba się mieszkańcom Hawajów. Ich zdaniem miska powinna składać się z elementów charakterystycznych dla regionu, z którego pochodzi i nawiązywać w ten sposób do hawajskiej kultury. 

Nad rozwijającym się szybko trendem trudno jest jednak zapanować - mamy już dostępne pokebowl z makaronem, amarantusem, tofu i innymi elementami, które zdaniem autorów pasują do wyglądu i charakteru dania. Oryginalne poke bowl przypomina zdekonstruowane sushi, z tą różnicą, że w hawajskim daniu ryż pozostaje gorący. To właśnie największy sekret tego dania - gorący ryż i zimna ryba mają połączyć się dopiero w naszych ustach, nie należy trzymać dania zbyt długo gotowego w misce, by temperatury się nie pomieszały.

Zobaczcie propozycje podawania poke powl na Instagramie w naszej galerii >>>