Francuskie przedsiębiorstwo Michelin od ponad 100 lat publikuje przewodniki, w których zamieszcza najlepsze restauracje i hotele ("Czerwony przewodnik"), a także wydanie związane z turystyką ("Zielony przewodnik"). W obu przypadkach obiekty oceniane są w trzystopniowej skali tzw. gwiazdki Michelin (3 gwiazdki - zobacz koniecznie, 2 gwiazdki - warto odwiedzić, 1 gwiazdka - godne uwagi). 

"Czerwony przewodnik" Michelin jest najbardziej prestiżowym i znanym wydawnictwem francuskiej firmy. Od lat restauracje, które otrzymują gwiazdki Michelin uważane są za najlepsze i godne odwiedzenia, a co za tym idzie serwowane w nich dania są z najwyższej półki cenowej. W 2016 roku restauracje i hotele oceniane były w 44 miastach w 20 krajach w Europie, w tym także w Polsce.

Trzy gwiazdki Michelin w Europie posiada 20 restauracji, dwie gwiazdki 91, a trzy gwiazdki aż 386 lokali. W tym roku do przewodnika dodano 51 nowych gwiazdek. 

6 marca 2017 roku w Brukseli po raz kolejny zaprezentowano przewodnik Michelin. W „Michelin Guide Main Cities of Europe 2016” znajdziecie restauracje z największych miast europejskich, w tym z Warszawy i Krakowa. W podsumowaniu oceniano przede wszystkim walory smakowe potraw (Gwiazdki Michelin), wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (Sztućce: Łyżka i Widelec), a także stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).

Swoje gwiazdki Michelin utrzymały dwie warszawskie restauracje: Atelier Amaro założona w 2011 roku przez Wojciecha Modesta Amaro (zdobywca historycznej, pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku) i Senses (szefem kuchni jest Włoch Andrea Camastra).

Nagrodę Bib Gourmand, czyli stosunek jakości do ceny otrzymały cztery polskie restauracje: warszawskie Kieliszki na Próżnej (po raz pierwszy), Brasserie Warszawska, Butchery & Wine oraz krakowskiego Zazie Bistro. Natomiast Sztućce trafiły do 27 warszawskich restauracji i 24 krakowskich. Jeżeli przy wyborze miejsca do zjedzenia kierujecie się wystrojem, jakością obsługi i atmosferą lokalu, to szukajcie z tych z symbolem łyżki i widelca.

 

Zobacz także: