Kolejny przepis autorstwa naszej Cake Boss, Ewy Wójcik, to prawdziwe kulinarne niebo. Chociaż rzadko jemy fit słodycze i raczej ich nie uznajemy, dla tego sernika robimy wyjątek bez wahania. To pełnowartościowy posiłek, składający się głównie z super zdrowych orzechów, które są świetnym źródłem tłuszczów. Jednocześnie walory smakowe nie odbiegają od tradycyjnego sernika, a przygotowanie zajmuje około 20 minut! Przepis jest oczywiście bardzo prosty, dlatego jeżeli jesteście na diecie, planujecie zdrowo się odżywiać lub po prostu macie ochotę na coś słodkiego, rekomendujemy sernik z nerkowców!

Przepis na brownie na patyku, czyli jak zrobić idealny prezent DIY >>>

SKŁADNIKI

 

SPÓD

2/3 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki migdałów

garść daktyli namoczonych we wrzątku (przez około 15 minut)

szczypta soli

 

MASA

2,5 szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie przez całą noc)

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/3 szklanki syropu z agawy (syropu klonowego, miodu)

sok z połowy cytryny

łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii

pół szklanki mrożonych borówek (malin, truskawek)

 

WYKONANIE

Przygotuj formę na ciasto o średnicy 20 cm. Zblenduj migdały, orzechy włoskie i daktyle, dodaj szczyptę soli, a następnie wyłóż formę. Namoczone nerkowce, olej kokosowy, pastę z wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel ją na dwie równe części i jedną z nich wyłóż formę. Do pozostałej dodaj mrożone owoce, następnie zblenduj i wylej na formę. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Udekoruj wedle uznania, np. owocami liofilizowanymi, orzechami i płatkami kokosowymi. Gotowe!