Kolejny przepis autorstwa naszej Cake Boss, Ewy Wójcik, to prawdziwe kulinarne niebo. Chociaż rzadko jemy fit słodycze i raczej ich nie uznajemy, dla tego sernika robimy wyjątek bez wahania. To pełnowartościowy posiłek, składający się głównie z super zdrowych orzechów, które są świetnym źródłem tłuszczów. Jednocześnie walory smakowe nie odbiegają od tradycyjnego sernika, a przygotowanie zajmuje około 20 minut! Przepis jest oczywiście bardzo prosty, dlatego jeżeli jesteście na diecie, planujecie zdrowo się odżywiać lub po prostu macie ochotę na coś słodkiego, rekomendujemy fit sernik na zimno z nerkowców!

SKŁADNIKI

 

SPÓD

2/3 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki migdałów

garść daktyli namoczonych we wrzątku (przez około 15 minut)

szczypta soli

 

MASA

2,5 szklanki nerkowców (namoczonych w wodzie przez całą noc)

1/3 szklanki oleju kokosowego

1/3 szklanki syropu z agawy (syropu klonowego, miodu)

sok z połowy cytryny

łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii

pół szklanki mrożonych borówek (malin, truskawek)

 

WYKONANIE

Przygotuj formę na ciasto o średnicy 20 cm. Zblenduj migdały, orzechy włoskie i daktyle, dodaj szczyptę soli, a następnie wyłóż formę. Namoczone nerkowce, olej kokosowy, pastę z wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel ją na dwie równe części i jedną z nich wyłóż formę. Do pozostałej dodaj mrożone owoce, następnie zblenduj i wylej na formę. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Udekoruj wedle uznania, np. owocami liofilizowanymi, orzechami i płatkami kokosowymi. Gotowe!