Przytłacza nas codzienność: stres, kłopoty z dziećmi, zawirowania w pracy, problemy finansowe. Na co dzień otrzymujemy tak wiele negatywnych bodźców, nikogo nie powinno więc dziwić, że oddziałują one również na relacje między partnerami. Wszystkie te czynniki na wiele sposobów wpływają na interakcje w związku, skutkiem czego w pewnym momencie przestajemy robić rzeczy wspólnie, z czasem oddalamy się od siebie. A to właśnie codzienne zajęcia, które robimy razem, pozytywnie wzmacniają zażyłość.

Badacze proponują wspólne wykonywanie przyjemnych czynności, które są kluczem do skutecznego rozwiązania konfliktów w związku. – Nic tak nie sprzyja pogłębianiu relacji, jak takie same zainteresowania i spędzanie razem czasu. Uprawianie sportu, wspólne wyjście czy nawet bardziej prozaiczne czynności dnia codziennego, zbliżają do siebie partnerów. Muszą być to jednak rzeczy, w które angażujemy się po równo. Nie wystarczy siedzieć obok, np. na seansie w kinie, trzeba za sobą być - aktywnie. Dlatego warto zacząć od małych rzeczy, takich jak przygotowywanie kilku posiłków w tygodniu – przekonuje Dorota Grabowska, kierownik działu Marketingu Mlekpolu, producenta Maślanki Mrągowskiej.

Związek cały czas ewoluuje, trzeba nad nim pracować, by zbudować mocną i trwałą więź. Skoro więc nie jest on sumą cech każdego z partnerów, wciąż musicie nad nim pracować. Starajcie się robić rzeczy wspólnie. Zacznijcie od gotowania. Poniżej przedstawiamy przepis na udaną randkę we dwoje:

Chłodnik z botwinki
•    1 pęczek botwinki
•    1 pęczek rzodkiewek
•    1 duży ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
•    1 ogórek kiszony
•    350 ml jogurtu greckiego
•    1 szklanka wody
•    500 ml Maślanki Mrągowskiej
•    1 pęczek koperku
•    1 pęczek szczypiorku
•    2 ząbki czosnku
•    sok z połowy cytryny
•    1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
•    sól, cukier, pieprz do smaku
•    2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
Umyjcie botwinę wraz z liśćmi. Pokrójcie buraczki w drobną kostkę lub zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, a liście i łodygi  na drobne paseczki. Włóżcie składniki do rondelka i zalejcie 1 szklanką wrzątku. Wsypcie łyżeczkę soli, cukru oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajcie sok z połowy cytryny. Gotujcie pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmijcie garnek z ognia, wlejcie maślankę i zostawcie do wystudzenia. W tym czasie obierzcie ogórka i wydrążcie pestki łyżką. Zetrzyjcie na tarce wraz z ogórkiem kiszonym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciśnijcie wodę z warzyw. Posiekajcie koperek i szczypiorek. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajcie jogurt, ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciśnijcie czosnek. Doprawcie solą i cukrem do smaku. Dodajcie ocet. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Podawajcie schłodzony z ugotowanym jajkiem.

 

 

 

 

Kurczak w pikantnej marynacie na risotto z młodych warzyw

•    4 podudzia z kurczaka
•    olej do obsmażenia mięsa
Marynata:
•    1,5 szklanki Maślanki Mrągowskiej
•    5 przeciśniętych ząbków czosnku
•    1 łyżeczka soli
•    1 łyżeczka miodu
•    2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
•    0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
Risotto:
•    200 gr ryżu arborio
•    1 młoda marchewka
•    garść bobu
•    garść fasolki szparagowej
•    garść groszku cukrowego
•    1/2 l bulionu
•    50 g tartego parmezanu
•    sól, pieprz do smaku
•    2 łyżki masła
Połączcie wszystkie składniki marynaty i przelejcie do woreczka (np. strunowego). Do marynaty dodajcie mięso i szczelnie zamknijcie worek. Włóżcie mięso do lodówki do zamarynowania, najlepiej na 24-36 godzin. Zamarynowanego kurczaka odsączcie i obsmażcie na oleju z obu stron po około 3 minuty. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego, przykryjcie i wstawcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie 1,5 godziny (w tym ostatnie 15 minut bez przykrycia).

W międzyczasie przygotujcie risotto. Masło rozpuście na patelni, na gorące wrzućcie ryż. Gdy się zeszkli, zacznijcie dolewanie bulionu od 200 ml. Jeśli będzie szybko parował, to dolewajcie partiami. Ryż musi się gotować 30-40 minut. W połowie gotowania, dodajcie warzywa z wyjątkiem groszku. Groszek dodajcie, jak ryż zaczyna mięknąć, ok. 10 minut przed końcem gotowania. Na sam koniec dodajcie parmezan. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na https://www.niejembyleczego.pl/

Udanego wieczoru i smacznego!