22 marca wystartowała kolejna edycja najsmaczniejszego festiwalu. Restaurant Week potrwa do 30 kwietnia. Koncertowe kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 15 zł od Partnera czeka na Gości na końcu rezerwacji) w niemal 400 najlepszych restauracjach. Rezerwacje trwają wyłącznie na RestaurantWeek.pl/. Podpowiadamy, gdzie warto rozpieszczać swoje kubki smakowe.

Symfonia smaków w Restauracji „Mozaika” – Warszawa

Mozaika zachwyci entuzjastów doskonałej kuchni i miłośników stylowych wnętrz. Przy Grzybowskiej 49 wyjątkowych kulinarnych przeżyć doświadczyć można o każdej porze dnia, a zespół kucharzy pod batutą Chefa Tomasza Koprowskiego dopieszcza każde serwowane danie do perfekcji. Obie propozycje festiwalowego menu brzmią wyśmienicie: pierwsze menu składa się z ravioli z selera z jabłkiem i czarną truflą w ramach przystawki, pieczonej brukselki z pietruszkowym purée oraz deseru w postaci musu z czarnej porzeczki z lawendą. Drugie menu to propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków – w ramach przystawki kaszanka smażona z zielonym jabłkiem, jako danie główne – pierś z kaczki sous vide z pomarańczą i pieczonym słodkim ziemniakiem, a na deser tarta słony karmel z orzechami laskowymi. Dodatkowo, w ramach prezentu na start, Goście otrzymają świeże pieczywo wraz z masłem Lurpak na rozbudzenie kubków smakowych! Rezerwujcie, zanim zabraknie miejsc!

Śląscy „Kelnerzy w Wieży” – Zabrze

Zabrzańska Wieża Ciśnień skrywa prawdziwą perełkę gastronomiczną! Restaurację Kelnerzy z Wieży znajdziecie w świeżo odrestaurowanej Wieży Ciśnień przy ulicy Jana Zamoyskiego 2. Miejsce powstało jako koncept gastronomiczny, łączący ruch turystyczny z dobrą muzyką, wyśmienitymi cocktailami oraz świetnym jedzeniem. Specjalnie na Festiwal Chef Kuchni przygotował dwie wersje menu: opcja bezmięsna to pieczona kukurydza z idealnie zbalansowanymi dodatkami, dorsz sous vide z werbeną cytrynową oraz koncertowo podane lody lawendowe z sosem z czarnego bzu. Alternatywna kompozycja to carpaccio wołowe z dressingiem limonkowym, żeberka BBQ z karmelizowanymi słodkimi ziemniakami oraz kusząco brzmiące makaroniki na chmurce. Poszukiwacze doznań (nie tylko) kulinarnych – koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Orientalne nuty w Kago Sushi – Lublin

W Lublinie, pod adresem Rynek 16, czekają na Was wyjątkowe doznania smakowe, których kreacją dyryguje Chef Alon Than. Świeża, lekka kuchnia japońska, nieoczywiste połączenia tworzące uzależniający smak umami, a także mistrzowskie podanie gwarantują niezapomniane przeżycia. W  festiwalowym menu mamy do wyboru wersję złożoną z  Sicimi Kyuri (plastry ogórka marynowane z czosnkiem i olejem sezamowym z dodatkiem pikantnej przyprawy sicimi), Yasai Ramen (wegetariański ramen) i Daifuku Ichigo (ryżowe ciastka o smaku truskawki) lub drugą, w której po przystawce z ogórka serwowane jest sushi – Ika Ma Tempura (futomaki z kalmarem w tempurze i tatarem z tuńczyka bluefin) oraz Sake Kani Maki (California maki z łososiem i sałatką z paluszka krabowego), a na deser kremowy mus z matchą i chrupiącą skorupką. Idealna propozycja zarówno dla miłośników japońskiej kuchni, jak i tych, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować dań z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Elegancja smaku w Regiment – Białystok

Restauracja Regiment to propozycja dla miłośników wysublimowanej elegancji. Znajdziecie ją w zabytkowej willi z 1884 roku przy ulicy Romualda Traugutta 3. Chef Kuchni Tomasz Siwkowski i stworzona przez niego załoga dokładają wszelkich starań, aby każdy Gość wychodził szczęśliwy i planował powrót. W ramach Festiwalu spróbować można trzydaniowego menu złożonego z oberżyny z rusztu z musem z twarogu i orzechów włoskich, pieczonej dyni z dzikim brokułem i pieczarką portobello w wersji bezmięsnej. Alternatywnie można wybrać ceviche z pstrąga łososiowego z awokado i wakame oraz pierogi z wędzonym jeleniem z musem z pieczonej cebuli i antonówki. Obie kompozycje zwieńczone są deserem – tartaletką lemon curd z włoską bezą. Rezerwuj i delektuj się niesamowitą aurą tego miejsca.

Yssycz  – Poznań

W Poznaniu koniecznie zajrzyjcie do Yssycz przy Bukowskiej 65  – klimatycznej restauracji z przyjazną, sąsiedzką atmosferą, doprawioną pasją i miłością do dobrego jedzenia. W ramach Festiwalu do wyboru są dwa menu, pierwsze to kompozycja złożona z karmelizowanego pak choi z purée marchewkowym z miso oraz ravioli z burakiem, kozim serem i karmelizowanymi orzechami włoskimi. Drugie menu brzmi równie pysznie – tortellini z szarpanym kurczakiem i grzybami leśnymi, podlane aromatycznym bulionem dashi w ramach przystawki oraz łopatka wieprzowa sous vide na purée truflowym z sosem demi glace i marynowanym burakiem. Na deser w obu wersjach serwowana jest kusząco brzmiąca czekoladowa rozkosz. Czy trzeba kogoś namawiać do rezerwacji?

Autorskie menu w wyjątkowej cenie!

Festiwalowe menu to jedynie 69 zł. To wyjątkowe doświadczenie restauracyjne obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości lub wersja ~0% - Martini Vibrante & Tonic. Dodatkowo, na końcu procesu rezerwacji, na Gości czeka rabat od Partnera Festiwalu. Co więcej – tegoroczni partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Herbatę Festiwalu - Lipton, w wyjątkowej gamie aż 12 różnych smaków –  do wyboru na miejscu w restauracji! Dzięki firmie Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a Goście otrzymają w ramach poczęstunku starter z masłem.

Zobacz także:

NOWOŚĆ! Premiera Festiwalu śniadań na mieście – Breakfast Week #SmakujPoranek

Na tym nie koniec pysznych newsów. Tegoroczna wiosenna edycja Festiwalu to także premiera Breakfast Week, w ramach którego Goście mogą odkrywać popisowe śniadania najlepszych Chefów w festiwalowej cenie 33 zł! Breakfast Week debiutuje w największych miastach Polski: Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście i we Wrocławiu. Wyjątkowe popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym od Alpro przygotowały nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także najciekawsze restauracje do odkrycia.

Proces rezerwacji podobny jest do tego znanego z Restaurant Week: należy wybrać jedno z dwóch popisowych menu śniadaniowych stworzonych specjalnie na potrzeby Festiwalu przez każde z miejsc. W ramach prezentu do każdej rezerwacji Goście otrzymają kawę z napojem roślinnym Alpro Barista. Do wyboru są kawy: Alproccino (cappuccino z kremowym owsianym Alpro Barista) i Alprolatte (latte z pysznym migdałowym Alpro Barista). Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Festiwalowe śniadania można zarezerwować na stronie BreakfastWeek.pl. Breakfast Week, tak jak Restaurant Week, potrwa od 22 marca do 30 kwietnia.