Reklama

W tym roku zakład obchodzi wyjątkowy jubileusz 30-lecia swojej działalności. To trzy dekady, podczas których Janaszówek stał się ważnym punktem na globalnej mapie słodyczy i symbolem czekoladowego sukcesu „made in Poland”.

Trzy ciekawostki o historii fabryki

Polska historia słodkich przekąsek z portfolio Mars rozpoczęła się w czerwcu 1994 roku, gdy w Janaszówku pod Sochaczewem położono kamień węgielny pod pierwszą w Europie Środkowej fabrykę słodyczy Mars.

Już w styczniu 1995 roku z fabryki wyjechała pierwsza paleta owocowych cukierków Skittles®, co ciekawe, sprowadzanych z Anglii i pakowanych w Janaszówku. Wkrótce uruchomiono również produkcję tabliczek czekolady i gwiazdek Milky Way Magic Stars®, a od stycznia 1996 roku – flagowych batonów Mars® i Snickers®, które do dziś należą do najpopularniejszych wyrobów zakładu.

Był to drugi zakład Mars w Polsce, po uruchomionej wcześniej fabryce karmy dla zwierząt – również zlokalizowanej pod Sochaczewem. Obecnie fabryka w Janaszówku jest jednym z pięciu[1] zakładów firmy w kraju i trzecią co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie.

Trzy ciekawostki o zasięgu

Aż 68 procent tutejszej produkcji trafia na półki w wielu krajach Europy, od Wysp Brytyjskich po Bałkany.

Najwięcej słodkości z Janaszówka dostarczanych jest do Wielkiej Brytanii, na rodzimy rynek, do Ukrainy oraz do Francji. Co więcej, kolorowe draże M&M’s potrafią podróżować naprawdę daleko – można je znaleźć m.in. w Arabii Saudyjskiej, Korei Południowej, Chinach czy Kenii. W sumie produkty z Janaszówka trafiają na ponad światowych 50 rynków.

30-lecie fabryki Mars w Janaszówku_5
Mat. prasowe

Trzy ciekawostki o produkcji

Produkcja w Janaszówku odbywa się na imponującą skalę. Dziennie powstaje tu nawet 4,3 miliona opakowań słodyczy, co w skali roku daje ponad miliard produktów.

Wyprodukowanie jednego batona Snickers® zajmuje od 2 do 3 godzin, od momentu dozowania surowców aż po zapakowanie gotowego produktu w opakowanie. Najwięcej czasu pochłania proces podgrzewania karmelu i temperowania czekolady. Fabryka ma jednak potężne moce przerobowe. Dziennie jest w stanie wyprodukować aż 3,2 miliona batonów Snickers®!

Czekolada każdej marki z portfolio Mars ma własną, unikalną recepturę, która nadaje jej wyjątkową teksturę i smak. Na przykład czekolada w batonach jest mniej rozdrobniona, w przeciwieństwie do tej, która jest używana w M&M’s®, dzięki czemu draże są wyjątkowo chrupiące.

Trzy ciekawostki o zrównoważonym rozwoju

Produkcja w Janaszówku nie opiera się tylko na liczbach i innowacjach, ale także na odpowiedzialnym podejściu do środowiska. Od 2023 roku 100% kakao wykorzystywanego w zakładzie pochodzi ze źródeł zweryfikowanych jako odpowiedzialne[2].

W fabryce działa również własna oczyszczalnia ścieków, która pozwoliła zmniejszyć zużycie wody o 44% i wytwarza zieloną energię z biogazu. Co ciekawe, już od 2007 roku odpady poprodukcyjne nie trafiają na wysypisko. Wszystkie są poddawane recyklingowi materiałowemu lub energetycznemu.

Ponadto, cała energia kupowana do zasilania fabryki pochodzi z certyfikowanych źródeł i jest w 100% odnawialna. Mars globalnie stawia na neutralność klimatyczną do 2050 roku, a Janaszówek jest jednym z zakładów, które realnie przybliżają firmę do osiągnięcia tego celu.

30-lecie fabryki Mars w Janaszówku_4
Mat. prasowe

Trzy ciekawostki o technologii i przyszłości

Dziś w Janaszówku pracuje blisko 600 osób, a wiele z nich związanych jest z firmą od samego początku. To sprawia, że zakład jest nie tylko miejscem produkcji, ale stał się też społecznością, która razem dba o otoczenie i rozwija innowacje. Dzięki pomysłom pracowników wdrażane są rozwiązania usprawniające pracę w ramach programu „Make the Difference”.

Zakład wyróżnia się nowoczesnym podejściem do technologii. Na halach pracują coboty, autonomiczne wózki i systemy oparte na sztucznej inteligencji, które wspierają ludzi w codziennych obowiązkach.

Do tej pory Mars zainwestował w Polsce ponad 4 miliardy złotych, z czego od 2015 roku aż 600 milionów przeznaczono na modernizację zakładu w Janaszówku. W najbliższych latach planowane jest uruchomienie kolejnych linii produkcyjnych, które zwiększą moce fabryki. Dzięki temu Janaszówek stanie się drugą co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie i prawdziwym czekoladowym sercem regionu.

Fabryka w Janaszówku to znacznie więcej niż miejsce produkcji, to społeczność zaangażowanych i doświadczonych Współpracowników, których codzienna praca i pasja stanowią fundament naszego sukcesu. Naszą siłą nie jest jedynie skala produkcji, ale przede wszystkim jej jakość. Z dumą rozwijamy zakład jako centrum innowacji, w którym technologia idzie w parze z troską o ludzi i środowisko. Nieustannie doskonalimy procesy i dążymy do najwyższych standardów operacyjnych – podkreśla Maxime Limpens, Dyrektor fabryki Mars w Janaszówku. Naszym celem jest wyznaczanie nowych horyzontów dla przemysłu jutra, w zgodzie z wizją: Doskonali w działaniu, tworzymy przyszłość” podsumowuje.

[1] Zakłady w Błoniu, Sochaczewie oraz Niepołomicach specjalizują się w karmie dla zwierząt. W Poznaniu powstają gumy do żucia oraz miętówki. Natomiast, fabryka w Janaszówku koło Sochaczewa to jedna z najważniejszych fabryk czekolady marki w Europie.

[2] Kakao pozyskiwane jest w odpowiedzialny sposób w ilości odpowiadającej ilości kakao zużywanego w bezpośredniej europejskiej produkcji.

Materiał promocyjny marki Mars

Reklama
Reklama
Reklama