Dług kostny - sprawdź czy go masz! (na pewno)
Zakwaszenie to przy dzisiejszym trybie życia norma. Jak organizm się przed nim broni? „Pożycza” brakujące składniki od kości. Tylko, że nigdy nie oddaje.

Nasze kości i szkielet to rodzaj banku centralnego dla naszego ciała. Kiedy niedosypiamy, źle się odżywiamy, stresujemy i korzystamy z używek w tkankach zaczyna brakować uzdrawiających wodorowęglanów i fosforanów, więc zabierają je kościom. Takie niedobory to zakwaszenie organizmu. I nie chodzi tu o problem na poziomie układu pokarmowego tylko o ph krwi. Podczas trawienia cukrów, tłuszczów i białek (sery, mięso, ale też coli) w komórkach wytwarzają się złe kwasy. Jeśli w ciągu 48 godzin zrównoważysz je substancjami zasadowymi (z trawienia warzyw i owoców) wszystko będzie ok. Jeśli nie – organizm użyje swoich sprytnych mechanizmów obronnych i poszuka minerałów w układzie kostnym. I wszystko jest ok, a ty nawet nie zauważasz, że twoje ciało jedzie na rezerwie. Do czasu.
Tymczasem kości stają się coraz bardziej ażurowe i kruche, co w efekcie prowadzi do osteoporozy. Metaboliczna kwasica utajona (taką paskudną nazwę nosi to zjawisko) nie jest fajna. Wystarczy, że ph krwi obniży się o jedną dziesiątą, a przestają pracować niektóre enzymy, pojawiają się silne bóle głowy i nieustanne znużenie.
Jedzenie, które uszczęśliwia (i nie chodzi o słodycze) >>>
Jak walczyć z zakwaszeniem?
Jeśli zauważysz u siebie napady głodu, pogorszenie stanu skóry i paznokci, nadmierną potliwość lub bóle głowy i stawów - może oznaczać to kwasicę.
- Wystarczy do każdego posiłku zawierającego białko lub cukier dodawać warzywa – to naturalne neutralizatory wyrównujące równowagę kwasową organizmu.
- Jeśli podejrzewasz u siebie zakwaszenie łykaj suplementy uzupełniające niedobory magnezu, potasu i wapnia. Warto też pić napoje z dodatkiem kolagenu.
- Zakwaszają: sery, nabiał (najbardziej parmezan), białka pochodzące z mięsa i owoców morza. Umiarkowanie - ryż, płatki, mąka i rośliny strączkowe.
- Alkalizują: owoce o niskim indeksie glikemicznym (cytryny, borówki, grapefruity, maliny), świeże, gotowane, pieczone i kiszone warzywa.
Zobacz także: Oto, co twoja skóra mówi o twojej diecie >>>