Fit deser bez pieczenia z owocami

Deser bez pieczenia z nasionami chia i owocami – brzmi pysznie! Do zrobienia smacznego i zdrowego puddingu nie potrzebujesz piekarnika. Szybkie desery bez pieczenia mogą być pyszne, a to najlepszy tego dowód. Oto, czego potrzebujesz do jego zrobienia:

  • 50 g malin
  • 50 g borówek, jagód lub innych drobnych owoców
  • banan
  • ok. 300 ml mleka (dobre będzie mleko kokosowe lub migdałowe)
  • 100 g serka mascarpone
  • 5 łyżeczek nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu (można zastąpić go ksylitolem)

Ten deser bez pieczenia zaczynamy przygotowywać dzień wcześniej, gdyż nasiona chia zalane mlekiem powinny stać kilka godzin w lodówce. Co jakiś czas należy je mieszać. Do napęczniałych nasion chia dodaj serka mascarpone i dokładnie wymieszaj. Nie używaj do tego blendera, by nie rozdrobnić nasion. Kiedy pudding już się zrobi, przyrządzamy owocowy mus. W tym celu blendujemy owoce wraz z miodem na gładką masę. Pudding przekładamy do naczynia, w którym chcemy go podać, a na wierzch wykładamy mus. By deser był jeszcze bardziej efektowny dobrze przyozdobić go świeżymi owocami, płatkami migdałowymi czy ziarnami słonecznika. Chcąc uzyskać pudding, który będzie jeszcze bardziej fit możemy wykorzystać do niego mleko roślinne. Tak przyrządzony deser w 5 minut bez pieczenia posmakuje zarówno starszym jak i młodszym łasuchom.

Ile kalorii powinna mieć codzienna dieta i jak obliczyć kaloryczność samemu? >>>

Szybki deser czekoladowy bez pieczenia

Deser bez pieczenia z czekoladą niczym z wykwintnej restauracji? Możesz zrobić go sama w kilka minut. Będziesz do tego potrzebować:

  • 30 dag mlecznej czekolady
  • 20 dag białej czekolady
  • 20 dag herbatników lub innych kruchych ciastek
  • 25 dag margaryny do pieczenia
  • 1200 ml śmietany 36%
  • 1 szklankę wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • kakao do posypania

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od rozkruszenia herbatników. Możemy zrobić to ręcznie, choć o wiele lepiej użyć blendera, gdyż ciastka powinny być dokładnie pokruszone. 10 dag margaryny do pieczenia rozpuszczamy, a następnie mieszamy z rozkruszonymi ciastkami. Masą wyłożyć spód tortownicy i dobrze zagnieść. Czekoladę mleczną z 10 dag margaryny rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce wymieszać 4 łyżeczki żelatyny z 3/4 szklanki wody, a po napęcznieniu podgrzać ją w kąpieli wodnej. Ubić połowę śmietany. 3-4 łyżki dodać do podgrzanej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do roztopionej mlecznej czekolady i wymieszać całość z ubitą śmietaną. Masę wylać na kruchy spód i odstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie tak samo przygotować masę z białej czekolady i wylać na pierwszą warstwę, gdy ta stężeje. Tak przygotowany deser należy włożyć na kilka godzin, a nawet całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao.

Fit naleśniki na słodko i słono – 4 przepisy, które pokochasz >>>

Deser z masłem orzechowym bez pieczenia

Proste desery bez pieczenia nie muszą być piekielnie słodkie, szczególnie jeśli zrobimy je na bazie masła orzechowego i orzechów. Właśnie tak możemy przygotować zdrowe i pyszne batoniki. Potrzebujesz do nich:

  • ok. 400g masła orzechowego
  • 50 g posiekanych ulubionych orzechów (możesz zmieszać ze sobą różne rodzaje)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 6 - 8 łyżek syropu klonowego
  • 220 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Masło orzechowe włożyć do rondelka wraz z syropem klonowym, a następnie podgrzewać ok. 1 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Po zdjęciu z ognia do masła dodajemy posiekane wcześniej orzechy i mąkę kokosową. Wszystko razem mieszamy do uzyskania elastycznej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do niej masę, wyrównując i dobrze dociskając. Wsadzamy do lodówki na 20 - 25 minut. Po tym czasie kroimy na batony i znowu wkładamy do lodówki - tym razem na 2 godziny. Czekoladę roztapiamy na parze, a następnie dodajemy do niej olej kokosowy i mieszamy. Batoniki po wyjęciu z lodówki mieszamy w tak przygotowanej polewie, po czym odkładamy na blachę z papierem do pieczenia. Odkładamy do stężenia czekolady. Tak przygotowany deser bez pieczenia to świetna przekąska dla wszystkich wielbicieli orzechów. Sprawdzi się także w podróży, a oprócz orzechów można dodać do batonów wiórki kokosowe czy suszone owoce.

Smacznego!