Naleśniki to danie, które zawsze dobrze smakuje – niezależnie od tego, czy zostało przygotowane na słodko, czy na słono. Można też łatwo przyrządzić je w zdrowej wersji, nawet o zmniejszonej kaloryczności. Jaki przepis na fit naleśniki sprawdzi się najlepiej i nieraz zagości w twojej kuchni? Oto sposób na przygotowanie dobrego ciasta i farszu!

Fit naleśniki na słono – przepis na ciasto

Fit naleśniki można z powodzeniem przygotować w wersji na słono. Warto zacząć od dobrego, sprawdzonego przepisu na elastyczne i smaczne ciasto. Tajemnica tkwi w zastąpieniu tradycyjnie stosowanej białej, pszennej mąki inną mąką. Z jakiej mąki można przyrządzić ciasto na naleśniki fit? Pula pomysłów jest niemal nieograniczona. Wybrana mąka powinna być na tyle lekka, by nie obciążać nadmiernie ciasta. Można zastosować mąkę owsianą lub żytnią. Oto dobry przepis na słone ciasto do fit naleśników:

  • mąka żytnia razowa typ 2000,
  • mleko krowie lub owsiane,
  • odrobina oleju,
  • szczypta soli.

W naleśnikach nie muszą znaleźć się jajka, choć większość osób je dodaje. Powyższy przepis można z powodzeniem uzupełnić, dodając 2 całe jajka, jednak nie zmienią one znacznie konsystencji ciasta.
 

Fit farsz do naleśników na słono – opcja bez mięsa

Fit naleśniki na słono mogą zawierać dowolny farsz z warzyw, szpinaku czy ryb (np. wędzonego łososia). Pierwsza propozycja pysznego, słonego farszu to farsz ze szpinakiem, serkiem feta oraz suszonymi pomidorami. Szpinak, serek oraz posiekane drobno pomidory należy podsmażyć na patelni, a następnie przyprawić odrobiną curry, ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz słodką papryką. Aby farsz był bardziej kremowy, można dodać do niego również łyżkę lub dwie niskotłuszczowej śmietany. Ostudzony farsz zawinięty w razowe ciasto świetnie sprawdzi się jako pyszny i zdrowy obiad.
 

Fit farsz do naleśników na słono z mięsem

Fit naleśniki można także przygotować z duszonych warzyw i chudej piersi kurczaka. Podstawowy fit farsz do naleśników w tej wersji przygotowuje się z duszonych pieczarek, cebuli i papryki, z dodatkiem niewielkich kawałków kurczaka, wcześniej grillowanych na ruszcie lub z użyciem patelni grillowej. Jako przyprawy świetnie sprawdzą się czosnek, słodka papryka oraz oregano. Duszenie bez dodatku tłuszczu sprawia, że farsz jest zdrowszy i lżejszy. Świetnie skomponuje się z żytnim ciastem naleśnikowym, tworząc apetyczny i pachnący obiad.
 

Fit naleśniki na słodko – przepis na ciasto

Fit naleśniki nie muszą być wytrawne i obiadowe. Można także sięgnąć do wspomnień z dzieciństwa i przygotować wersję słodką. Wprawdzie twarożek z cukrem czy słodzone dżemy nie są najzdrowsze, jednak istnieje wiele innych sposobów, by danie było pyszne. Ciasto na naleśniki fit na słodko może zawierać odrobinę kakao. To nada im ciemny, ładny kolor i specyficzny smak. Do podstawowego przepisu można również dodać wiórki kokosowe lub zastąpić mąkę żytnią ryżową, gryczaną albo pełnoziarnistą. Tajemnica takiego słodkiego obiadu kryje się jednak w farszu.

Fit farsz do naleśników na słodko – jabłka z cynamonem

Fit naleśniki na słodko można wypełnić na przykład jabłkami, podsmażonymi na patelni bez tłuszczu, za to z dodatkiem cynamonu. Warto wybrać jabłka, które same z siebie są słodkie – taka odmiana pozwoli uniknąć dosładzania. Do słodkich odmian jabłek należą między innymi gala, champion oraz jonagold. Jabłka mogą być starte na tarce lub pokrojone w kostki, według upodobania. Warto jednak zadbać, by odpowiednio zmiękły podczas podgrzewania. Taki farsz dobrze komponuje się z ciastem przygotowanym z mąki kukurydzianej, owsianej, pełnoziarnistej.
 

Zobacz także:

Fit farsz do naleśników na słodko – twarożek z owocami

Fit naleśniki nie muszą też wykluczać użycia twarożku. wystarczy wybrać ten odtłuszczony i dosłodzić go ksylitolem, lub po prostu doprawić wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Przepis na fit naleśniki z serkiem może tez zawierać świeże owoce, które dosłodzą twaróg. Świetnie sprawdzają się jagody, truskawki, kiwi i brzoskwinie. Aby farsz był bardziej kremowy, należy zmieszać twaróg z niewielką ilością jogurtu naturalnego. Owoce smakują świetnie zarówno w całości, jak i zmiksowane na mus do polania naleśników.