Sytuacja związana z pandemią koronawirusa sprawiła, że większość z nas spędza teraz czas w domu. To bardzo ważne, abyśmy nie wychodzili na zewnątrz, jeśli naprawdę nie jest to konieczne. Wiemy, że części z was może brakować teraz świeżo zaparzonej kawy z ulubionych kawiarni, które aktualnie pozostają zamknięte lub realizują zamówienia „na wynos”. Dlatego wspólnie z ekspertem kawowym Maciejem Duszakiem, który od lat jest związany z Coffeedesk, podpowiadamy, jak stworzyć kawiarnię speciality we własnym domu!

Domowa kawiarnia – jak zacząć swoją przygodę z kawą speciality?

Podstawą jest dobra organizacja. Dlatego na samym początku warto zastanowić się, czego potrzebujemy do stworzenia domowej kawiarni. Czy trzeba zainwestować w specjalistyczny sprzęt? A może wszystkie potrzebne akcesoria macie już w domu? Maciej Duszak zauważa, że najważniejsza w tym wypadku jest kawa. „To ona wyznacza maksimum jakości w filiżance” – wyjaśnia. Absolutne must have w przypadku domowej kawiarni to młynek i filtr do wody. Niestety kranówka czy butelkowana woda mineralna nie zawsze się sprawdza. Z kolei sprzęt, na który się zdecydujecie, powinien ściśle odpowiadać waszym potrzebom. W grę wchodzą m.in. aeropress, ekspres przelewowy, kawiarka, drip V60 albo Chemex.

„Jeśli pijemy kawę w pojedynkę lub poza domem, to aeropress będzie najlepszym wyborem na start. W przypadku większej konsumpcji warto rozważyć zakup ekspresu przelewowego - to prosty i tani sposób na wyśmienitą kawę w dużych ilościach. Dla fanów ręcznego zaparzania i zabawy z kawą polecam wszelkie metody przelewowe: drip V60 lub Chemex - tutaj można kontrolować przebieg ekstrakcji i doskonalić swoje umiejętności przygotowania kawy jak prawdziwy barista! Dla miłośników espresso wybór jest oczywisty: kawiarka. Ten włoski wynalazek jest prosty w obsłudze, a przy odrobinie wprawy można z niego uzyskać naprawdę świetne rezultaty. Pamiętajmy jednak, że bez młynka i filtrowanej wody, nawet najlepsza kawa w rękach doświadczonego baristy będzie smakować co najwyżej przeciętnie” – mówi Maciej Duszak.

 

Domowa kawiarnia – czy warto zaopatrzyć się w profesjonalny ekspres?

W kawiarniach speciality znajdziemy profesjonalne ekspresy, których ceny sięgają kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Mało kto może pozwolić sobie na taki sprzęt w domu. Oczywiście na rynku dostępne są tańsze ekspresy, m.in. przelewowe i ciśnieniowe. Ale czy warto w nie zainwestować na czas pandemii? Nasz ekspert zauważa, że dobry ekspres to inwestycja na wiele lat. „Do dobrych rzeczy przyzwyczajamy się szybko. Nawet jeśli nie pijemy kawy na co dzień w domu, to przecież raz na jakiś czas odwiedzają nas goście, lub po prostu chcemy wypić kubek dobrej kawy w weekend”. Maciej Duszak szczególnie poleca ekspresy przelewowe, którą są zazwyczaj tańsze od ciśnieniowych, do tego bardzo stylowe i uniwersalne. Jeden z najpopularniejszych modeli to holenderski Moccamaster (dostępny w wielu kolorach – począwszy od klasycznej czerni, przez złoto i róż, na neonowej zieleni kończąc). „Znam wielu miłośników przelewu, którzy byli wobec niego sceptyczni, ale dopiero kiedy spróbowali wysokiej jakości kawy zaparzonej w ten sposób, weszli na ścieżkę z której nie ma odwrotu :)” – dodaje nasz ekspert.

Jak zrobić Latte Art w domu? Czyli wzorki na kawie jak w najlepszej kawiarni >>>

Jaką kawę wybrać i czym się kierować, robiąc zakupy w sklepie online?

Okej, wiemy już, w jaki sprzęt warto zainwestować do naszej domowej kawiarni, więc teraz przyszedł czas na najważniejsze – kawę. Jakie ziarna sprawdzą się najlepiej? To bardzo indywidualna kwestia i temat na osobny artykuł. Brazylia przypadnie do gustu fanom orzechowo-czekoladowych nut. Ziarna pochodzące z Etiopii, to idealna opcja dla osób, które przepadają za kwiatowymi, herbacianymi aromatami. A Kenia? Tylko dla amatorów wysokiej kwasowości. Oczywiście na rynku znajdziemy kawę z wielu innych regionów świata. Natomiast czas, w jakim pojawiają się one na sklepowych półkach, jest ściśle związany z kalendarzem zbiorów. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak kupować kawę (szczególnie przez internet, gdy nie możemy poprosić o pomoc czy radę pracowników sklepu), a także, czym się kierować.

Zwracajmy uwagę na te same szczegóły, co kupując stacjonarnie - pochodzenie, data i profil palenia oraz informacje o nutach smakowych. Im pełniejsza informacja, tym lepiej dopasujemy kawę do swoich potrzeb. Wybierając ziarna z małych plantacji, które często oznaczone są nazwiskiem farmera, mamy także pewność, że otrzymał on godziwe wynagrodzenie za swoją ciężką pracę, co jest szczególnie ważne obecnie - od 2018 roku kawa na światowych rynkach sprzedawana jest poniżej kosztów produkcji. Tylko farmerzy sprzedający ziarna najwyższej jakości bezpośrednio do importerów, z pominięciem skupów, mogą na nich zarobić zamiast dokładać do interesu. Innymi słowy, im więcej konkretów znajdziecie na opakowaniu, tym większa szansa, że obcujecie z produktem klasy specialty, a nie marketingowym bełkotem” – tłumaczy Maciej Duszak z Coffeedesk.

Kupując kawę speciality, otrzymujemy gwarancję smaku. Ale to nie wszystko. Co ważne, zyskujemy również pewność, że farmerzy, którzy włożyli ciężką pracę w uprawę ziaren, otrzymali godziwą zapłatę. Świeżo wypaloną kawę z dokładnym opisem możecie kupić m.in. za pośrednictwem sklepu internetowego Coffeedesk.pl. Znajdziecie tam także akcesoria do jej parzenia i sprzęt na każdą kieszeń.

Maciej Duszak - Kawowy ekspert, Mistrz Polski Brewers Cup 2017 i autoryzowany trener SCA (Speciality Coffee Association). Od lat związany z Coffeedesk - największym w Polsce sklepem online z kawą i akcesoriami do jej parzenia. Na co dzień możecie go zobaczyć na kanale YouTube marki, na którym dzieli się swoją wiedzą i pasją do kawy.

Zapomnijcie o latte, teraz pije się dalgona coffee! Kawa podbija Instagram, a jest banalnie prosta do zrobienia >>>