Czy można usunąć konto na Facebooku? Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy zaczęli korzystać z innych komunikatorów lub chcą odpocząć od social mediów. Okazuje się, że usunięcie konta na Facebooku jest możliwe. Jak to zrobić? Niestety to dość skomplikowany i czasochłonny proces. W ustawieniach platformy społecznościowej nie znajdziecie bowiem opcji „usuń konto”. Ale spokojnie! Na początku warto wspomnieć, że istnieją dwie możliwości. Możecie stale usunąć swoje konto na Facebooku albo „tylko” je dezaktywować. Czym różnią się od siebie te opcję? Na którą warto się zdecydować, jeśli chcemy trwale usunąć swoje dane? Podpowiadamy!

Jak usunąć FB – dezaktywacja konta

Likwidacja konta na FB to dość skomplikowana sprawa. Oczywiście stałe usunięcie profilu na Facebooku jest możliwe. Pamiętajcie jednak, że możecie dezaktywować swoje konto. To dobra opcja dla tych, którzy chcą odpocząć od FB, ale nie wykluczają powrotu za tydzień, miesiąc, a nawet rok. Jeżeli zdecydujecie się na dezaktywację konta na Facebooku, wasz profil nie będzie widoczny dla innych użytkowników platformy. Warto jednak zaznaczyć, że znajomi i osoby, z którymi komunikowaliście się kiedyś przez Messengera, będą mogli zobaczyć wasze stare wiadomości.

Jak dezaktywować konto na Facebooku? Otwórzcie menu, a następnie wejdźcie w ustawienia. Spośród dostępnych ustawień wybierzcie „ogólne”. Kolejny krok to „zarządzaj swoim kontem”. Wtedy będziecie mogli wybrać opcję „dezaktywuj konto”. Gotowe!

 

Jak usunąć konto na FB? Tłumaczymy krok po kroku

Jak usunąć FB? Tutaj zaczynają się schody. Jeżeli chcecie trwale usunąć swoje konto na Facebooku, musicie skontaktować się z Działem Pomocy. Po kliknięciu w link zostaniecie przekierowani do odpowiedniego formularzu. Chcąc usunąć konto na FB, musicie go uzupełnić. Profil zostanie skasowany kilka dni po wypełnieniu i wysłaniu formularzu. Wraz z usunięciem FB, znikną wasze dane. Jeśli chcecie zachować posty, zdjęcia, jak również wideo, koniecznie pobierzcie wszystkie informacje. Nie musicie tracić czasu na szukanie takiej opcji – pokaże się ona automatycznie.

Uwaga! Usunięcie danych z kopii zapasowych może zająć nawet 90 dni. Powinny pamiętać o tym osoby, które pochopnie podjęły decyzję o usunięciu konta FB. Dlaczego? Jeżeli zalogujecie się na swojego Facebooka w ciągu kilku dni od złożenia swojego wniosku, usunięcie konta zostanie anulowane.

Jak usunąć konto na Facebooku – link do usunięcia FB

Jeśli chcecie usunąć konto na Facebooku, możecie po prostu kliknąć w odpowiedni link. Znajdziecie go, wpisując w przeglądarkę frazę „link do usunięcia FB”. W takim wypadku cała procedura staje się prosta, szybka i całkiem przyjemna.

Jak usunąć konto na Instagramie? >>>