Kapusta z grzybami à la Magda Gessler zachwyci każdego gościa podczas wieczerzy wigilijnej – macie to jak w banku. Co najlepsze, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Gwiazda znanych i lubianych programów „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” ma jednak kilka sprawdzonych trików, z których warto skorzystać podczas przyrządzania tego tradycyjnego dania. Podstawą są oczywiście dobrej jakości składniki w odpowiednich proporcjach i staranne przygotowanie. Jak poprawnie zrobić wigilijną kapustę z grzybami według przepisu Magdy Gessle? Sprawdź już teraz poniżej i oczaruj swoich bliskich w nadchodzącej święta Bożego Narodzenia jej zniewalającym smakiem.

Kapusta z grzybami wigilijna Magdy Gessler – przepis:

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 jabłko złota reneta
  • 4 owoce pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Zalej grzyby ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin. Gdy będą miękkie, opłucz je i ugotuj zalewając ok. półtorej szklanki wody. Następnie odcedź.
  2. Posiekaj kapustę. Uwaga - nie płucz jej, aby nie straciła smaku! Kapustę razem z grzybami delikatnie obsmaż na patelni z 3 łyżkami oleju roślinnego.
  3. Obierz cebule. Następnie obsmaż w całości w garnku z 1 łyżką oleju.
  4. Obierz umyte jabłko i pokrój je w ćwiartki. Następnie dodaj do kapusty. Dodaj  całą pigwę wraz z łyżeczką kminku. Dodaj cebulę i przez kilka minut duś pod przykryciem. Następnie dodaj łyżeczkę cukru (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, to nieco więcej), dodaj soli i szczyptę kminku.
  5. Wyjmij cebulę, gdy kapusta już będzie gotowa. Gotowe danie możesz zamrozić i odgrzać na wolnym ogniu na krótko przed podaniem na stół wigilijny.