Zrobimy wszystko, aby nasza skóra wyglądała zdrowo oraz jędrnie. Niestety palenie papierosów, picie alkoholu czy nadmierne nasłonecznienie wpływają na tempo produkcji kolagenu w skórze oraz stawach, jak również w innych tkankach łącznych naszego ciała. Aktualnie na rynku znajduje się ogrom kosmetyków, których głównymi składnikami jest przykładowo kwas hialuronowy czy retinol. Podobnie jak inne kremy czy balsamy, działają one jednak zazwyczaj na naskórek i nie przenikają do skóry właściwej. Za to półki uginają się pod ciężarem i ilością kremów „30 +”. Znajdziemy je w każdej drogerii, bo już po 30-stce (!!) szybkość produkcji kolagenu spada co roku o 1%. Powoduje to, że tkanki stają się słabsze, cieńsze oraz mniej elastyczne. Nie tylko wiek, ale również źle zbilansowana dieta przyczynia się do spadku blasku czy sprężystości skóry, która aż domaga się kolagenu.

Piperyna - co to jest? Ten magiczny składnik ma właściwości odchudzające i leczy depresję!
 

Co to jest kolagen i jaki ma właściwości?

Kolagen to najczęściej występujące białko w ludzkim organizmie, stanowi około 30% wszystkich białek. Znajduje się on w tkankach łącznych, a więc w kościach, ścięgnach, naczyniach krwionośnych, chrząstce oraz... w skórze. Kolagen odpowiedzialny jest m.in. za tworzenie sieci włókienkowych, dzięki czemu skóra jest wytrzymała na rozciąganie. Białko to również zwiększa zdolność do absorpcji wody, a nawodnienie skóry bezpośrednio wpływa na jej stan, w tym na gładkość i mniejszą ilość zmarszczek.

Na świecie coraz częściej zauważa się tendencję dodawania kolagenu do różnego typu produktów spożywczych, jak i napojów. Już dziś dostępne są płyny, tabletki czy żywność funkcjonalna zawierająca w sobie kolagen. Jednym z argumentów stosowanych przez producentów jest fakt, że białko to dostarczane jest do wnętrza organizmu, a to właśnie wewnętrzne warstwy skóry rzutują na jej widoczny, aktualny wygląd.

Na punkcie żywności bogatej w kolagen szczególnie oszalała Azja. Kultura azjatycka przykłada ogromną wagę do naturalnej, wewnętrznej harmonii, do której należy również prawidłowe odżywianie się. Przykładowo w japońskich sklepach możemy znaleźć dżemy, makarony czy nawet cukierki kolagenowe. W Singapurze niezwykle popularny (szczególnie wśród młodych kobiet) jest Beauty Pot, a więc gorąca zupa bogata w kolagen pochodzący z chrząstek rekina. Jednak nie tylko Azja podąża za tym nowym „trendem”. W Ameryce Północnej już teraz dostępne są cukierki, buliony czy nawet giny wzbogacane kolagenem.

Kolor krwi podczas okresu mówi więcej, niż myślicie!
 

Kolagen – doustna suplementacja

Jak w takim razie działa mechanizm suplementów kolagenowych? Kolagen (jak wszelkie inne białka) trafiając do organizmu jest trawiony, a więc najpierw rozkładany do peptydów, a następnie do najprostszej formy jakimi są aminokwasy. W przypadku suplementowanego kolagenu,  jak przynajmniej twierdzą producenci, mechanizm jego działania jest naprawdę podstępny. W formie dodatkowej, kolagen wchodzący w skład błon komórek nerwowych występuje jako krótki fragment peptydowy. Receptory komórkowe mają za zadanie z kolei rozpoznać kompletne białko. W momencie kiedy natrafią one na krótsze fragmenty kolagenu, otrzymują komunikat, że jest on rozkładany. Zostaje w ten sposób zwiększona jego produkcja, aby nie doszło (według naszego organizmu) do zbyt wielkiego ubytku kolagenu. Jest to więc zachęta dla organizmu do syntezy kolejnych białek kolagenowych. Musimy być jednak bardzo czujni, ponieważ badania naukowe często opłacane są przez producentów suplementów kolagenu, a według literatury naukowej nie mamy wpływu na to gdzie aminokwasy powstałe w wyniku trawienia kolagenu zostaną wykorzystane przez organizm.

Wyniki badań z roku 2015 potwierdzają jednak pozytywne działanie doustnej suplementacji kolagenu. Po 8 tygodniach stosowania suplementu nawilżenie skóry znacznie się poprawiło. Już po miesiącu rozdrobniona sieć kolagenowa uległa zmniejszeniu, a gęstość białka w skórze właściwej zwiększyła się. Efekty te były widoczne nawet po upływie 12 tygodni.

Podsumowując, przyjmowanie kolagenu na pewno nie wpłynie na odbudowę uszkodzonych chrząstek w naszym organizmie czy nie wzmocni naszych stawów. Istnieje grupa badań naukowych sugerujących, że suplementacja przyczyni się do poprawy wyglądu skóry, ale niestety część z nich została opłacona przez producentów farmaceutyku.

Superfoods to nie tylko jagody goji i nasiona chia. Oto lista polskich superfoods

Pamiętajmy, że witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) jest niezbędna do syntezy kolagenu. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet (w trakcie ciąży oraz laktacji należy zwiększyć podaż kwasu askorbinowego). Czy jest to dużo? W 100 g czerwonej papryki (około pół sztuki) zawartych jest 128 mg kwasu askorbinowego. Co prawda z witaminą C najbardziej kojarzy nam się cytryna, jednak nic bardziej mylnego. W tabeli zebrałam dla was przykładowe owoce i warzywa porównując zawartą w nich witaminę.

Prowadźmy aktywny tryb życia oraz stosujmy racjonalną, urozmaiconą dietę. W przypadku doustnych suplementów kolagenowych warto poczekać na rzetelne wyniki badań naukowych. Jeżeli któraś z Was chciałaby jednak spróbować i podzielić się efektami, dajcie koniecznie znać!

Maja Krzyżanowska – dietetyk. Pasjonatka tematyki zaburzeń odżywiania oraz psychodietetyki. Jej drugim kierunkiem studiów jest psychologia. Swoją wiedzę zdobywała w Polsce, Porto oraz w Dubrowniku. Kocha podróże, smaczne jedzenie i dobre kino. Instagram: @maypassions.