Co to jest mocznik kosmetyczny?

Mocznik znany był już wiele lat temu, ale dopiero stosunkowo niedawno ponownie odkryto jego wspaniałe właściwości. Mocznik kosmetyczny jest substancją naturalnie występującą w organizmie człowieka. W skórze stanowi jeden z podstawowych składników naturalnego czynnika nawilżającego - NMF. Zalicza się go do humektantów – substancji, które mają dużą zdolność pochłaniania i wiązania wody. Dzięki temu NMF wraz z mocznikiem "dbają" o to, by wilgoć z naskórka nadmiernie nie odparowywała. Mocznik stosowany w kosmetyce jest substancją syntetyczną, jednak o takich samych właściwościach, co naturalnie występujący. 

Krem z mocznikiem – jak działa na skórę?

Kremy z mocznikiem polecane są do pielęgnacji skóry wyjątkowo suchej (także odwodnionej), jak również podrażnionej, wiotkiej i ze skłonnościami do powstawania zmarszczek. 

Mocznik w kremie nie tylko głęboko nawilża skórę, wiążąc wodę w jej głębokich warstwach, ale także zmiękcza zrogowacenia. Efekty widoczne są już po kilku zastosowaniach. 

Krem do pięt z mocznikiem (w dużym stężeniu) zastąpi mechaniczne złuszczanie stwardniałego, martwego naskórka, jednocześnie zapobiegając ponownemu przesuszeniu i rogowaceniu przez długi czas. 

Mocznik w kosmetykach może być stosowany również w pielęgnacji skóry z problemami takimi jak AZS, łuszczyca czy egzema.

Dzięki temu, że głęboko nawilża i pomaga wiązać wodę w głębokich warstwach skóry, preparaty z mocznikiem są bardzo chętnie stosowanie jako balsamy po opalaniu. Szybko i skutecznie łagodzą podrażnienia, zapobiegając nadmiernemu przesuszeniu skóry i łuszczeniu się jej. 

Krem z mocznikiem do twarzy stosowany jako element codziennej pielęgnacji skóry suchej, skłonnej do podrażnień, a także skóry dojrzałej, pomaga zachować jej odpowiedni poziom nawilżenia, ujędrnia i zdrowo ją napina. Łagodzi podrażnienia, zmiękcza skórę i nadaje jej zdrowego kolorytu. 

Krem do stóp z mocznikiem – jaki wybrać?

Bardzo ważnym kryterium wyboru kremu do stóp z mocznikiem jest jego stężenie w tym kosmetyku. Od tego zależą bowiem efekty.

Stężenie mocznika w kremach to:

  • 2 % - najczęściej stosowane stężenie w kremach nawilżających;
  • do 10 % - przeważnie w kremach do stóp. W takim stężeniu mocznik wiąże wodę w warstwie rogowej naskórka;
  • do 30 % - zmiękcza skórę i zwiększa jej przepuszczalność;
  • do 40 % - w takim stężeniu mocznik jest wykorzystywany jako składnik peelingów;
  • powyżej 50 % - to już stężenie lecznicze, stosowane w przebiegu AZS, łuszczycy i innych chorób skóry.

Stężenie mocznika w kremie już na poziomie 30 % ma działanie nie tylko głęboko nawilżające i zmiękczające, ale także złuszczające skórę. W tym stężeniu doskonale nadaje się do usuwania nawet bardzo zrogowaciałej skóry na piętach czy łokciach. 


Ćwiczenia na łydki w domu krok po kroku, przykłady i zalety ćwiczeń wysmuklających łydki >>>
 

Krem do rąk z mocznikiem – jaki wybrać?

W przypadku kremu do rąk z mocznikiem kryteria wyboru są takie same, jak wobec kremu do stóp. W przypadku skóry spierzchniętej, popękanej i podrażnionej, najlepiej wybierać kremy o stężeniu między 10 % a 30 %. 

Krem do rąk z mocznikiem może być stosowany również jako maska odżywcza na noc. W oczyszczoną skórę rąk wmasuj grubą warstwę kremu i pozostaw na co najmniej pół godziny. Jeśli chcesz, na dłonie możesz nałożyć foliowe rękawiczki, a na nie bawełniane i pozostaw je na noc. 

Pod wpływem ciepła substancje z kremu wnikną głębiej, a skóra dłoni już rankiem będzie nawilżona, zmiękczona i ukojona. 


Ten krem to moje ostatnie kosmetyczne odkrycie! Uratował moje przesuszone dłonie >>>
 

Maść z mocznikem – jak stosować?

W przypadku bardzo silnych, miejscowych zrogowaceń lub innych problemów ze skórą (oparzenie, przesuszenie), na ratunek przyjdzie maść z mocznikiem. Stosuj ją ściśle według zaleceń lekarza, farmaceuty bądź (jeśli nie masz możliwości konsultacji) wedle wskazówek zawartych w ulotce dołączonej do opakowania. 


Maść z witaminą A: szybki i tani sposób na suchą skórę i zmarszczki. Efekty, cena, zastosowanie >>>