Kwasy w kosmetyce są bardzo popularne – składniki aktywne przynoszą wspaniałe efekty, które dorównują profesjonalnym zabiegom w salonach kosmetycznych. Musisz jednak wiedzieć, w jaki sposób je stosować – z czym możesz je łączyć, a z czym nie – w przeciwnym razie możesz wyrządzić swojej skórze krzywdę. Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z kwasami, dobrze trafiłaś. W naszym cyklu codziennie bierzemy pod lupę inny rodzaj i tłumaczymy wszystko – w jaki sposób używać danego kwasu, które kosmetyki są najlepsze i jakie są przeciwwskazania. Niestety nie wszyscy mogą stosować kwasy na twarz, również kwas salicylowy, który jest bohaterem dzisiejszego artykułu. Ten składnik aktywny jest znany przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwtrądzikowych – w wielu kuracjach sprawdził się właśnie jako remedium na zmiany trądzikowe. Trzeba jednak uważać, ponieważ kwas salicylowy z jednej strony potrafi zdziałać cuda, ale z drugiej strony – nie jest dla wszystkich i może powodować alergie. Zajrzyj poniżej, aby dowiedzieć się wszystkiego na temat kwasu salicylowego w kosmetyce – dla kogo jest ten składnik aktywny, kto nie powinien go stosować, jakie daje efekty i które kosmetyki z kwasem salicylowym wybrać. 

Kwas mlekowy to remedium na zaczerwienienia, blizny po trądziku i suchą skórę. Pokocha go cera wrażliwa! >>>

Kwas salicylowy – co to jest? 

Kwas salicylowy naturalnie występuje w roślinach, wspomagając ich wzrost i kwitnienie. Natomiast jako związek chemiczny został wyodrębniony z kory wierzby. Pod postacią syntetyczną jest drobnym proszkiem lub małymi kryształkami. Kwas salicylowy należy do grupy kwasów BHA (czyli do beta-hydroksykwasów), które są znacznie delikatniejsze niż owocowe kwasy AHA. Co ciekawe, kwas salicylowy jest jedynym kwasem z grupy BHA, wykorzystywanym w kosmetyce – jako składnik aktywny w produktach znajdziesz go pod nazwą Salicylid Acid. Kwas salicylowy rozpuszcza się w alkoholu i tłuszczach, dlatego znajdziesz go często w kosmetykach z dodatkiem alkoholu etylowego. Bezpieczne stężenie, wykorzystywane do pielęgnacji skóry w warunkach domowych, to 1-2%. 

Kwas salicylowy na twarz – efekty. Ten składnik aktywny jest najskuteczniejszy w walce z trądzikiem i zaskórnikami

Jak już wspomniałyśmy wyżej, kwas salicylowy występuje w kosmetykach do pielęgnacji twarzy – kremach, żelach do mycia, serach i innych – w bezpiecznym stężeniu 1-2% i zazwyczaj obok niego w składzie znajdziesz alkohol etylowy. Co ciekawe, kwas salicylowy w stężeniu 10-20% ma właściwości złuszczające – taką ilość możesz znaleźć w niektórych aptecznych maściach na zrogowaconą skórę np. na piętach. Wracając jednak do składnika aktywnego na poziomie mniejszego stężenia, zaleca się jego stosowanie osobom z cerą tłustą, normalną, mieszaną (czyli suchą na policzkach i tłustą w strefie T – w okolicach nosa, brody i czoła). 

Kwas salicylowy na twarz ma właściwości przeciwzapalne, złuszczające i przeciwbakteryjne. Skutecznie niweluje trądzik dzięki temu, że usuwa przyczynę powstawania zmian trądzikowych, która profesjonalnie nazywa się nadmierną keratynizacją (to nawarstwianie się martwego naskórka w okolicy ujścia mieszków włoskowych). Kwas salicylowy złuszcza martwy naskórek i dzięki temu odblokowuje pory. Tym samym sposobem niweluje nie tylko zmiany trądzikowe, ale również skutecznie zapobiega powstawaniu zaskórników – zamkniętych i otwartych. Reguluje również wydzielanie sebum – dzięki odblokowaniu ujść mieszków włosowych, sebum swobodnie wydostaje się na powierzchnię skóry. Kwas salicylowy ociera w głąb skóry i tam zapobiega tworzeniu się zmian trądzikowych, przyśpiesza również proces gojenia się wyprysków i nie dopuszcza do powstawania stanów zapalnych. Kuracja kwasem salicylowym to doskonała alternatywa dla osób z cerą trądzikową, dlatego jeżeli zmagasz się z problemami skórnymi, powinnaś przetestować ten kwas, który wygładzi zmiany i pozostawi skórę gładką dzięki swoim złuszczającym właściwościom.

Kwas salicylowy na twarz – jak stosować? Te rzeczy musisz wiedzieć

Zanim zaczniesz stosować kosmetyki z kwasem salicylowym, musisz wiedzieć kilka rzeczy. W zależności od tego, czy zdecydujesz się na krem, peeling, żel do mycia lub serum bądź esencję z dodatkiem tego składnika aktywnego – używaj go zgodnie z zaleceniami producenta. Pamiętaj jednak, aby na początku przyzwyczaić swoją skórę do kwasów, szczególnie gdy masz delikatniejszą cerę. Możesz zacząć od kwasu mlekowego, na który śmiało możesz zaaplikować kwas salicylowy z mniejszym stężeniu. Ważne jest również to, abyś nie stosowała dwóch kosmetyków z kwasem salicylowym jednocześnie. W trakcie kuracji nie możesz się opalać i korzystać z solarium – powinnaś również codziennie stosować krem z wysoką ochroną przeciwsłoneczną (min. SPF50). 

Kwas salicylowy może podrażniać skórę, mimo tego, że jest łagodnym składnikiem aktywnym – każda cera reaguje jednak inaczej. Jeżeli po jego zastosowaniu odczuwasz swędzenie, pieczenie, widzisz, że masz zaczerwienioną twarz, zrezygnuj z produktów z kwasem salicylowym. 

Najlepsze i skuteczne kremy do cery trądzikowej [subiektywny ranking] >>>

Kosmetyki z kwasem salicylowym 

Kwas salicylowy w stężeniu 1-2% jest dostępny w produktach kosmetycznych, m.in. w serach, ampułkach, a nawet kremach i żelach do mycia twarzy. Największy wybór znajdziesz wśród dermokosmetyków, dostępnych w aptekach – zaleca się, aby najpierw skonsultować się z dermatologiem – część tych produktów jest wyłącznie na receptę. 

Jednym z najpopularniejszych kosmetyków z kwasem salicylowym, który jest powszechnie dostępny, to produkyt The Ordinary – marka zawiera w ofercie serum oraz maskę glinkowo-węglową – kosmetyki zawierają stężenie 2%. Serum zwęża pory i spłyca zmarszczki, działa przeciwtrądzikowo i przeciwzmarszczkowo, z kolei maska The Ordinary dokładnie oczyszcza cerę, ogranicza produkcję łoju oraz złuszcza martwe komórki naskórka. 

Kwas salicylowy znajdziesz również w serum marki Bielenda, które jest mieszanką kwasu salicylowego, azelainowego, migdałowego oraz mlekowego – możesz stosować je jako peeling kwasowy. Ma działanie bakteriobójcze, rozjaśnia przebarwienia, działa przeciwzmarszczkowo, zapobiega powstawaniu zaskórników oraz przyśpiesza proces gojenia się wyprysków i zmian trądzikowych.