Magda Gessler zdradza, że przepis na domowy majonez, który idealnie sprawdzi się jako składnik nie tylko wielkanocnych i bożonarodzeniowych dań, poznała jeszcze w czasach, gdy mieszkała w Hiszpanii. Gwiazda programu „Kuchenne rewolucje wyjaśnia”, że różni się on nieco od majonezu, który można zazwyczaj kupić w polskich sklepach.
Zdaniem znanej restauratorki, sos wykonany według jej przepisu jest o wiele lżejszy od typowego majonezu, który króluje zazwyczaj na polskich stołach. Gessler zapewnia też, że jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość wykonania. Do uzyskania gęstego majonezu o gładkiej strukturze przyda się blender. Jeśli nie masz go w wyposażeniu swojej kuchni, to możesz po prostu użyć trzepaczki lub zwykłej łyżki.
Majonez domowy Magdy Gessler - przepis
Każdy, kto zna Magdę Gessler wie, że sekretem wyśmienitego smaku jej dań są przede wszystkim najwyższej jakości składniki. Dlatego do przyrządzenia majonezu poleca użyć m.in. jaj z produkcji ekologicznej (czyli tzw. zerówek) oraz musztardy rosyjskiej, która ma zdecydowanie największą zawartość gorczycy.
Fot. AKPA
Składniki:
- olej rzepakowy
- 2 jajka
- musztarda rosyjska
- ocet spirytusowy
- sól
- cukier
- pieprz
- mleko
Przygotowanie:
- Do blendera wbić 2 jaja i wlać pół litra oleju.
- Dodać łyżkę musztardy, sól, cukier i 3-4 łyżki octu.
- Blendować aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Na końcu zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka