Magda Gessler i jej kulinarne sekrety

Magda Gessler zdradza, że przepis na majonez domowy, który idealnie sprawdzi się jako składnik nie tylko wielkanocnych i bożonarodzeniowych dań, poznała jeszcze w czasach, gdy mieszkała w Hiszpanii. Gwiazda programów „Kuchenne rewolucje” i „MasterChef” wyjaśnia, że różni się on nieco od majonezu, który można zazwyczaj kupić w polskich sklepach.

Zdaniem znanej restauratorki, sos wykonany według jej przepisu jest o wiele lżejszy od typowego majonezu, który króluje zazwyczaj na polskich stołach. Gessler zapewnia też, że jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość wykonania. Gwiazda TVN nie ukrywa, że do uzyskania gęstego majonezu o gładkiej strukturze zdecydowanie przyda się blender. Jeśli nie masz go w wyposażeniu swojej kuchni, to możesz po prostu użyć trzepaczki lub zwykłej łyżki. Być może nieco się zmęczysz i spędzisz na przyrządzaniu trochę więcej czasu, ale przy odpowiednim wysiłku końcowy efekt będzie dokładnie taki sam.

Majonez domowy Magdy Gessler – przepis

Każdy, ktow choć minimalnym stopniu zna Magdę Gessler wie, że sekretem wyśmienitego smaku jej dań są przede wszystkim najwyższej jakości składniki. Dlatego do przyrządzenia jej ulubionego majonezu sławna restauratorka poleca użyć m.in. jaj z produkcji ekologicznej (czyli tzw. zerówek) oraz musztardy rosyjskiej, która ma zdecydowanie największą zawartość gorczycy spośród wszystkich rodzajów musztard dostępnych w polskich sklepach.

Fot. AKPA

Składniki:

  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
  • musztarda rosyjska
  • ocet spirytusowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • mleko

Przygotowanie:

  1. Do blendera wbić 2 jaja i wlać pół litra oleju.
  2. Dodać łyżkę musztardy, sól, cukier i 3-4 łyżki octu.
  3. Blendować aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  4. Na końcu zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka

Majonez to nieodłączny składnik jednego z tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. To oczywiście sałatka jarzynowa, która także możecie przyrządzić zgodnie z recepturą Magdy Gessler. Powodzenia i bon appétit!

Zobacz także: