Uderz w tłuszcz siłą natury! Czym są naturalne spalacze tłuszczu?

Zanim kolejny raz staniesz przerażona na wadze i zaczniesz szukać kolejnych sposobów na przyspieszenie odchudzania, weź pod uwagę naturalne spalacze tłuszczu. To niektóre owoce i warzywa, a także przyprawy i rośliny. Są więc w pełni bezpieczne dla każdego, nie mają tylu przeciwwskazań do stosowania, co syntetyczne środki, a przy tym są skuteczne i... smaczne. Oczywiście nic nie „zrobi się samo” i nie schudniesz w żaden magiczny sposób, nie przestrzegając diety i siedząc na kanapie, ale włączając do codziennego menu te produkty, możesz przyspieszyć i zintensyfikować próby schudnięcia. Naturalny spalacz tłuszczu w postaci owoców czy warzyw to doskonała metoda na to, by nie tylko zwiększyć skuteczność kuracji odchudzającej, ale także uprzyjemnić ją sobie nowymi smakami – i odrobiną słodkości.

Naturalne spalacze tłuszczu: owoce

Choć w powszechnej opinii panuje przekonanie o tym, że w czasie diety powinno się unikać owoców, ponieważ zawierają dużo cukrów, jak najbardziej warto po nie sięgać. Po pierwsze, owoce (między innymi jabłka, gruszki, porzeczki, maliny, jeżyny) zawierają dużo błonnika, co w naturalny sposób wspiera przemianę materii, zapewnia uczucie sytości i tym samym wspiera odchudzanie. Po drugie, owoce zawierają mnóstwo witamin, które są niezbędne w codziennej diecie, a przede wszystkim w czasie kuracji odchudzającej. Po trzecie, owoce zawierają tylko naturalnie występujące cukry, bez tych dodanych. Spożywanie takiego cukru nie jest aż tak szkodliwe dla sylwetki, jak tego dodawanego do jedzenia. Naturalny spalacz tłuszczu, jakim są owoce, warto jeść rano, w południe lub wczesnym popołudniem. W ciągu dnia organizm będzie miał czas spalić kalorie i cukier w nich zawarty, dzięki czemu nie przytyjesz. Jedząc zaś więcej tych owoców, które uznane są za pogromców tłuszczu, przyspieszysz proces odchudzania. 

Dieta na spalenie tłuszczu – zasady, jadłospis, efekty >>>

Naturalny spalacz tłuszczu w postaci owoców to:

  • ananas – zawiera enzym rozkładający białka (bromelaina), dzięki czemu przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych;
  • grejpfrut – sok z tego cytrusa hamuje apetyt, a duża zawartość witaminy C działa antyoksydacyjnie, co wspomaga spalanie tłuszczu;
  • papaja – podobnie jak ananas, zawiera enzym przyspieszający rozkład tkanki tłuszczowej – papainę. W dodatku oczyszcza organizm z toksyn, co dodatkowo przyspiesza odchudzanie;
  • jabłka – zawierają przede wszystkim sporo błonnika (głównie w skórce), który zapewnia uczucie sytości i reguluje przemianę materii. 

Nie chodzi o to, aby zajadać się owocami na potęgę – przesada w żadną ze stron nie jest dobra. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by częściej pojawiały się w jadłospisie. 

Naturalne spalacze tłuszczu: przyprawy

Kolejny naturalny spalacz tłuszczu to przyprawy. Dodawaj je do posiłków, a tłuszcz zacznie dosłownie znikać w oczach. Niektóre z nich (jak na przykład pieprz cayenne) to również naturalne termogeniki. Naturalny spalacz tłuszczu przed popołudniowym  treningiem w postaci obiadu doprawionego którąś z takich przypraw naturalnie podkręci tempo spalania tłuszczu. 

Co jeść, aby schudnąć 12 kg w tydzień? >>>

Przyprawy na spalanie tłuszczu to przede wszystkim:

  • cynamon – nie tylko nadaje wyrazistego smaku potrawom, ale także przyspiesza rozkładanie cukru w organizmie, tym samym zapobiegając odkładaniu się tłuszczu. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii;
  • pieprz cayenne – dosłownie rozgrzewa organizm od środka! Dzięki temu jest naturalnym termogenikiem, który dosłownie wytapia tłuszcz;
  • papryczka chilli – działa podobnie jak pieprz cayenne, a także przyspiesza metabolizm;
  • kardamon – podkręca metabolizm, dzięki czemu organizm szybciej spala tkankę tłuszczową. 

Jeśli lubisz więc wyrazisty smak potraw, bez obaw dodawaj do nich te przyprawy. Połączysz przyjemne z pożytecznym!

Naturalne spalacze tłuszczu: spirulina

Spirulina to jeszcze niezbyt popularny w Polsce dodatek do dań, jednak cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest to rodzaj alg, które zawierają mnóstwo witamin i minerałów, niezbędnych w codziennej diecie człowieka. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, a także sprzyja namnażaniu się w organizmie pożytecznych bakterii. Spirulina dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, poprawia przemianę materii, a tym samym – wpływa korzystnie na procesy spalania tłuszczu! Jest więc naturalnym, bardzo zdrowym i korzystnym dla organizmu wspomagaczem w walce z niechcianymi kilogramami. 

Naturalne spalacze tłuszczu: czerwona herbata

Często szukając nowych sposobów na odchudzanie, zapominamy o prostych i dostępnych od ręki metodach. Jedną z nich jest picie czerwonej herbaty. Nie bez powodu mówi się o niej, że jest pogromcą tłuszczu. Choć jej smak (ziemisty) nie każdemu przypadnie do gustu, warto włączyć ją do codziennej diety. Dlaczego czerwona herbata jest naturalnym spalaczem tłuszczu? Po pierwsze, znacznie obniża poziom „złego” cholesterolu. Po drugie, wspiera układ krążenia. Po trzecie,  jest bardzo silnym antyutleniaczem, dzięki czemu redukuje wolne rodniki. Dzięki temu działa również przeciwnowotworowo. Czerwona herbata wypijana po posiłku przyczyni się do „przerobienia” tłuszczu na energię, dzięki czemu nie będzie odkładał się w organizmie. Jest to więc podwójna korzyść: nie przytyjesz, a dodatkowo będziesz mieć zastrzyk naturalnej energii!

Naturalne spalacze tłuszczu: zielona herbata

Rozmawiając o naturalnych spalaczach tłuszczu, nie sposób nie wspomnieć o roli zielonej herbaty w procesie odchudzania. Podobnie jak czerwona herbata, zawiera ona mnóstwo polifenoli. Są to przede wszystkim flawonoidy i katechiny. To właśnie te ostatnie (a w szczególności EGCG) mają najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne, a tym samym spalające tłuszcz.