Od kilku lat jednym z największych trendów kulinarnych jest weganizm. Coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie z diety mięsa i składników pochodzenia odzwierzęcego. Ale również Ci, którzy na stałe nie są weganami, chętnie sięgają po roślinne potrawy i zamienniki tradycyjnych mięsnych potraw. Właściciele knajp, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, rozszerzają menu o dania na bazie kuchni roślinnej, kawiarnie oferują opcje mleka roślinnego, a na półkach w sklepach spożywczych pojawia się coraz więcej produktów, które są zamiennikami mięsa. Z jednej strony odwiedzanie wegańskich modnych restauracji to trend, który jednak w sposób pośredni przyczynia się do poprawy sytuacji klimatycznej naszej planety. Niestety produkcja mięsa wiążę się z emisją ogromnych ilości dwutlenku węgla i innych substancji trujących, co z kolei przyśpiesza proces globalnego ocieplenia. Dlatego jeżeli macie możliwość, aby zjeść wegański obiad, mocno Was do tego namawiamy! Być może skusi Was oferta IKEA, która rozszerza ofertę wegańskich potraw w swoim menu. Co więcej, to specjalne danie jest dostępne przez kilka miesięcy i można je zjeść tylko w Polsce! 

Już niedługo Żabka wprowadzi do oferty wegańskie hot-dogi! >>>

Penne z wegańskim sosem bolognese to nowa pozycja w menu IKEA

IKEA ma w swoim menu wiele zamienników wegańskich: od roślinne hot-dogi przez warzywne klopsiki po wegańskie lody. Od kilku dni w menu IKEA w Polsce jest dostępne kolejne danie dla osób na diecie roślinnej i nie tylko. Co więcej, penne z wegańskim sosem bolońskim można zjeść tylko w naszym kraju. Makaron rurki z sosem na bazie pomidorów i sojowym zamiennikiem mięsa (przypomnijmy, że tradycyjne bolognese składa się z wielu rodzajów mięs, kiełbas i boczku), a także z wegańskim serem Gran Vegiano (!) stworzyła dla polskich restauracji IKEA firma Unilever. Danie kosztuje 8,99 zł. Wegańskie bolognese będzie w ofercie IKEA tylko do 17 marca tego roku! Skusicie się? My na pewno!