Olej z czarnuszki – właściwości

Olej z czarnuszki przez wielu jest nadal niedoceniany. Być może wynika to z faktu, że ziarenka tej rośliny mają specyficzny, intensywny smak, który nie każdemu odpowiada. Olej z czarnuszki jest jednak łagodny w smaku, a przy tym ma nie mniej właściwości niż ziarna. 

Już w dawnych czasach stosowano go wspomagająco i leczniczo w przypadku problemów skórnych: owrzodzeń, trudno gojących się ran czy oparzeń. 

Dziś słynie przede wszystkim jako naturalny składnik kuracji antytrądzikowej trądziku oraz remedium na reakcje alergiczne. 

Wszystko dzięki temu, że olej z nasion czarnuszki jest bogaty w:

  • witaminy;
  • minerały;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.


Olej jojoba – właściwości. Jak olej jojoba działa na włosy, twarz, trądzik? >>>
 

Najważniejsze właściwości oleju z czarnuszki w zastosowaniu zewnętrznym to działanie:

  • przeciwzapalne i antybakteryjne – dzięki czemu doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej i owrzodzonej;
  • nawilżające - z tego względu świetnie nadaje się jako kosmetyk do skóry suchej i odwodnionej, a także wiotkiej, cienkiej i osłabionej;
  • uelastyczniające – również niezbędne przy skórze suchej, a także dojrzałej;
  • zmiękczające – olej z czarnuszki jest świetny do pielęgnacji skóry stwardniałej i zrogowaciałej, na przykład na łokciach, kolanach czy piętach;
  • ochronne – olej tworzy na skórze niewidzialny płaszcz ochronny, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wilgoci z naskórka, a jednocześnie zabezpiecza ją przed wpływem czynników zewnętrznych. Z tego względu jest rewelacyjnym produktem pielęgnacyjnym do skóry atopowej.

Znajduje zastosowanie także w aromaterapii, wspomagając ukojenie nerwów i spokojny, zdrowy sen. 

Kojące, zmiękczające, wzmacniające i nawilżające działanie oleju z czarnuszki sprawia, że jest również chętnie wykorzystywany w pielęgnacji włosów. 

Jak stosować olej z czarnuszki i jakie efekty przyniesie regularna pielęgnacja z jego wykorzystaniem?

Olej z czarnuszki na twarz – jak stosować?

Olejek z czarnuszki to świetne, naturalne remedium na wiele problemów skórnych. Nie tylko leczy te już istniejące, ale także działa na nią profilaktycznie i wzmacniająco. Doskonale radzi sobie przede wszystkim z trądzikiem i zmarszczkami. Olej z czarnuszki na skórę będzie działał jak najlepszy balsam odżywczy i kojący. 


Olej makadamia to remedium na cellulit i suche włosy. Właściwości, cena, efekty i zastosowanie >>>
 

Olej z czarnuszki na trądzik – jak działa i jak go używać?

Olej z czarnuszki w łagodzeniu zmian trądzikowych można stosować na kilka sposobów:

  • zamiast kremu – w oczyszczoną skórę twarzy wmasuj niewielką ilość oleju. Ze względu na dość gęstą konsystencję, ten sposób najlepiej stosować na noc. Odczekaj kilkanaście minut przed położeniem się - olejek zdąży się nieco wchłonąć, dzięki czemu nie wytrzesz go w pościel;
  • olejek wzmacniający na krem – jeśli masz bardzo suchą skórę, odrobina natłuszczenia zdecydowanie się jej przyda. Zaaplikuj krem antytrądzikowy, a następnie nanieś na niego kilka kropel oleju;
  • dodatek do kremu lub maski – wzmocni ich działanie normalizujące wydzielanie sebum i antybakteryjne. 

W przypadku pojedynczych zmian zapalnych olej z czarnuszki możesz także nakładać punktowo na zmienione miejsca. Dokładnie w ten sam sposób możesz stosować olej z czarnuszki na zmarszczki – użyj po prostu ulubionych kremów i masek. 

Olej z czarnuszki na włosy – jak stosować?

Olej z czarnuszki możesz wykorzystać również w pielęgnacji włosów, także na kilka sposobów:

  • serum do końcówek – dzięki temu nie będą się rozdwajać;
  • dodatek do odżywki i maski – wzmocni ich działanie;
  • produkt do olejowania włosów – rozprowadź olej na całej długości włosów, także na skórze głowy i rozczesz je grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach – tak, aby pokrył wszystkie włosy. Zapleć je w warkocz lub koczek, nałóż czepek foliowy i pozostaw na minimum pół godziny. Nałóż odżywkę bez silikonów, odczekaj kilka minut, a następnie zmyj całość łagodnym szamponem. 

Olej z czarnuszki zmiękczy i nawilży pasemka, a także odżywi skórę głowy. 

Olej z czarnuszki – opinie

Olej z czarnuszki cieszy się bardzo dobrymi opiniami i chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami na forach internetowych:

"Stosowałam na trądzik. Polecam. Nie spodziewałam się uzdrowienia, ale bardzo poprawił mi się stan cery, włosów. " (Vinted)

"(...)Skórę smarowałam na noc olejem z czarnuszki a w dzień używałam oleju morelowego. Rezultaty były widzieć juz po tygodniu, po dwóch tygodniach silna poprawa, więc naprawdę polecam (...)" – odnośnie stosowania na AZS (forum.gazeta.pl).

Czy olejki do pielęgnacji twarzy obciążają skórę? Czy zapychają? Agata Herbut (@agatamanosa) obala najpopularniejsze mity związane z olejowaniem >>>

Olej z czarnuszki – gdzie kupić? Cena 

Olej z czarnuszki kupisz zarówno w drogeriach (w małych pojemnościach) jak i w sklepach ze zdrową żywnością (olej jadalny, w większych opakowaniach). Ceny różnią się od siebie w zależności od pojemności i producenta, ale koszt to zwykle 30-50 zł/100 ml.