Tradycyjna polska Wigilia to nie tylko postne potrawy z ryb, kapusty i grzybów, ale także smakowite ciasta. Magda Gessler co roku przygotowuje dla swoich bliskich m.in. piernik z czekoladową polewą. Sekretem wyśmienitego smaku jej ciasta są oczywiście wysokiej jakości składniki. Mowa tu chociażby o bakaliach, konfiturze i gorzkiej czekoladzie. Przygotowanie piernika zgodnie z recepturą gwiazdy programów „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” nie jest jednak wcale takie trudne, jak mogłoby się niektórym wydawać. Podpowiadamy, jak krok po kroku upiec wigilijny piernik w stylu Magdy Gessler. 

Piernik z polewą – przepis Magdy Gessler

Czas przygotowania piernika z czekoladową polewą według receptury Magdy Gessler wynosi 50 minut. Poniższa ilość składników wystarczy na wykonanie 12 porcji ciasta.

Piernik z polewą Magdy Gessler – Składniki:

  • 400 g mąki
  • 3/4 szklanki miodu
  • 6 jajek
  • 200 g bakalii
  • 6-7 łyżek kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 łyżki karmelu
  • słoik konfitury
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Piernik z polewą Magdy Gessler – Przygotowanie:

1. W niewielkim rondelku ugotować miód z przyprawą do piernika.

2. Do tego dodać kakao, karmel i bakalie. Następnie ostudzić.

3. Do miodowej masy wbić żółtka, wsypać mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

4. Blachę posmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec 15-20 minut w 180 st. C.

5. Ciasto przekroić w poprzek na pół. Przełożyć konfiturą.

Zobacz także:

6. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią upieczony piernik. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt sypkie, dodać do niego 1/2 kostki stopionego masła.