Magda Gessler w jednym z wywiadów szczerze wyznała, że w trakcie Bożego Narodzenia najważniejsze jest dla niej tak naprawdę spędzenie wspólnego czasu z dziećmi i mężem. Co ciekawe, mniej istotne jest dla niej, "czy na stole będzie 12 potraw czy 5". Są jednak dania, bez których sławna restauratorka po prostu nie wyobraża sobie Wigilii. Jedną z takich potraw jest oczywiście czysty barszcz czerwony. Swoim osobistym przepisem na barszcz wigilijny gwiazda "Kuchennych Rewolucji" podzieliła się rok temu w grudniowym numerze "Dobrych Rad". Kluczowy składnik? Poza burakami, są to... jabłka antonówki. Poznaj cały sekret pysznego barszczu czerwonego Magdy Gessler już teraz poniżej.
Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler
Wykonanie barszczu według receptury Magdy Gessler zajmuje 50 minut. Dodajmy, że poniższa ilość składników wystarczy na przygotowanie aż 12 porcji.
Składniki:
- 8 buraków
- duże cebule
- 2-3 łyżki octu spirytusowego
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6-10 ziaren pieprzu
- 6 jabłek antonówek
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać zimną wodą. W wysokim garnku ma być 10 cm wody nad burakami. Wybrać takie buraki, które po przekrojeniu są w środku prawie czarne.
- Gotować je na małym ogniu razem z całymi cebulami, liśćmi laurowymi i pieprzem. Gdy się zagotują, dodać 2-3 łyżki zwykłego octu. To bardzo ważny utrwalacz koloru. Jeżeli przegapi się ten moment, barszcz będzie nieklarowny i brunatny.
- Gotować barszcz do miękkości buraków. Wlać wywar do osobnego garnka i wtedy przyprawić roztartym czosnkiem albo ząbkami czosnku pokrojonymi na 4 części. Jeśli ktoś nie lubi czosnku, można je będzie później wyłowić. Dodać cukier i sól.
- Jabłko obrać i wrzucić te skórki do barszczu wraz ze świeżymi ząbkami czosnku. Barszcz zostawić na noc, aby naciągnął zapachem i świeżością jabłek.