Brzęk szkła, odgłos odkorkowywanego i lejącego się wina, szczęk sztućców, ożywione najlepszymi włoskimi smakami rozmowy, ale i włoska muzyka na żywo (w każdy piątek od 19:00). W restauracji Magari w gdańskim hotelu PURO odbywają się spotkania w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych, biznesowe lunche czy niezapomniane randki. Sekretem tego miejsca jest wyjątkowa atmosfera i esencja Włoch, czyli prosta włoska kuchnia oparta na najlepszych, jakościowych produktach.

Włoska restauracja Magari Gdańsk w hotelu PURO

Po sukcesie, jaki osiągnęła restauracja Magari w Warszawie, postanowiliśmy przenieść ten koncept do Gdańska. Chcieliśmy wprowadzić na gdański rynek klasyczną włoską restaurację z pełnym menu - coś więcej niż trattoria, osteria czy też pizzeria – opowiada Artur Zymerman, Dyrektor Operacyjny ds. Gastronomii w PURO. – Naszym celem jest otwarcie się na sąsiadów, czyli lokalną społeczność, nie ograniczamy się wyłącznie do gości hotelowych. Inspirowaliśmy się włoskim „La dolce vita”, chcąc beztrosko spędzać czas przy stole, z dobrym jedzeniem i winem.

fot. Piotr Czyż

Włoskie dania zaliczają się bezsprzecznie do kategorii comfort food, jedzenia, dzięki któremu jest nam dobrze, przyjemnie, błogo, które otula nas od wewnątrz. Kuchnia inspirowana Italią kojarzy się też ze słońcem, beztroską, kolorami. Pizza, makaron, tiramisu, aromatyczne espresso i doskonałe wina – za to właśnie kochamy Włochy. Jednak nie wszyscy możemy odwiedzać ten kraj a przynajmniej nie tak często jakbyśmy chcieli. Pozostają nam więc kulinarne wyprawy. A w taką smakowitą podróż, rozpieszczającą wszystkie zmysły, zabierają nas szef kuchni Magari Gdańsk Marek Rogalski, wspierany przez Dyrektora Kulinarnego sieci PURO, Pawła Oszczyka, który swe pierwsze szlify w kuchni zdobywał we Włoszech w restauracji Miramonti l’altro.

fot. Piotr Czyż

Co dokładnie serwują oni gościom restauracji Magari Gdańsk? Włoskie klasyki podane w autorski sposób, cieszące nie tylko podniebienia, lecz także oczy. Tak, to nie tylko comfort, lecz także porn food. Rozpływająca się w ustach pieczona cielęcina z sosem tuńczykowo-kaparowym. Burak pieczony w czerwonym winie z kremowym awokado, kozim serem i dodatkiem pistacji oraz cebuli. Kalafior z wegańskim demi glace, pomidorowym aioli i rodzynkami z amaro averna. Tatar wołowy z grana padano, kaparami, oliwą i świeżą focaccią. Gnocchi z domowym pesto bazyliowym. Eskalopki cielęce. Pulpety mięsne z pomidorami. Malinowe semifreddo z dodatkiem palonej, białej czekolady i pistacji...

fot. Piotr Czyż

Zobacz także:

fot. Piotr Czyż

fot. Piotr Czyż

Część dań, tych najbardziej klasycznych jak: vitello tonnato, spaghetti carbonara czy tiramisu to stałe pozycje w naszym menu. Będzie też sporo dań, które zamierzamy w 3-4 miesięcznych cyklach dostosowywać  do pory roku, dostępności produktów i oczekiwań naszych gości – mówi Artur Zymerman, Dyrektor Operacyjny ds. Gastronomii w PURO.

Chcesz zrobić sobie w Trójmieście fajne zdjęcia, które zrobią wrażenie na twoich obserwatorach? Tu znajdziesz najbardziej instagramowe miejsca w Gdańsku.