Moda na zdrowe odżywianie nie mija. Wręcz przeciwnie, wciąż słyszymy o kolejnych dietach, poprawiających zdrowie i przy okazji korygujących sylwetkę oraz wzmacniających ogranizm. Promocja zrównoważonego trybu życia, opierającego się na zbilansowanych, regularnych posiłkach, a także ćwiczeniach dociera do nas z każdej strony. Najnowszym trendem na 2019 rok jest peganizm, czyli dieta łącząca weganizm i paleo, eliminująca największą ich wadę – restrykcyjność. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ >>>. Niezależnie jednak od trendów żywnościowych dietetycy zalecają dołączenie do swojego planu jedzeniowego tzw. superfoods, czyli produktów pełnych wartościowych składników odżywczych. Należą do nich m.in. jagody goji, które poprawiają odporność i regulują prace serca oraz nasiona chia, podkręcające metabolizm i wspomagające pracę mózgu i układu nerwowego. Czym tak naprawdę są superfoods i które z nich z najdziecie w polskich sklepach? Dowiecie się poniżej. Zajrzyjcie też do naszej galerii, gdzie znajdziecie wyselekcjonowane produkty, korzystnie wpływające na nasz organizm.

Superfoods – co to jest?

Niektórzy twierdzą, że określenie „superfoods” to tylko chwyt marketingowy, który ma na celu sprawić, że poszczególne produkty stanął się bardziej interesujące dla konsumentów. Termin powstał w 1998 roku i został użyty po raz pierwszy przez publicystę Aarona Mossa w czasopiśmie Nature Nutrition. Dietetycy definiują je jako żywność bogatą w składniki odżywcze, które są uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Superfoods są nieprzetworzonymi produktami, które zawierają takie właściwości jak: minerały, aminokwasy, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i enzymy, które wpływają na długość życia i chronią przed chorobami serca, nowotworami czy miażdżycą. Wśród najpopularniejszych superproduktów wymienia się wspomniane wcześniej jagody goji i nasiona chia, a także: spirulinę, obniżającą cholesterol i poprawiającą funkcjonowanie układu immunologicznego, chlorellę, regulującą poziom cukru we krwi i wspomagającej detoksykację organizmu, jagody acai, regulujące poziom cholesterolu i działające antybakteryjnie oraz surowe kakao, które podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia i zwiększa koncentrację. Superfoods, uprawiane za granią, są dostępne w naszym kraju w wyjątkowo wysokich cenach. Co więcej, nie zawsze można je kupić w najbliższym sklepie osiedlowym.

Zdrowe zamienniki w diecie, które pomogą Ci uzyskać lepszą figurę (bez wysiłku!). Podpowiadamy między innymi, czym zastąpić cukier >>>

Polskie superfoods, czyli wartościowe produkty, które znajdziecie w polskich sklepach

W imię starego porzekadła „cudze chwalicie, swego nie znacie” przedstawiamy listę polskich superfoods, bogatych w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na nasz organizm, a przy tym są niedrogie i bardzo smaczne. „Regularne jedzenie tzw. superproduktów na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Przy wprowadzeniu do diety produktów bogatych w błonnik –jak np. siemię lniane i kasze, warto pamiętać o równoczesnym zwiększeniu spożycia wody; w przeciwnym razie skuteczność błonnika jest ograniczona i narażamy się na dolegliwości trawienne”, przekonuje Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Warto włączyć do codziennego jadłospisu polskie superfoods, ponieważ zazwyczaj są tańsze i łatwo dostępne. Wśród tych najpopularniejszych znajdują się: lekkostrawna kasza jaglana, mająca działanie antywirusowe, buraki, obniżające ciśnienie krwi, a także jogody i aronia, które chronią serce i wzmacniają naczynia krwionośne. Więcej na ten temat znajdziecie w naszej galerii (link TUTAJ >>>). Czeka tam na Was pełna lista polskich superfoods oraz ich właściwości.