Magda Gessler przyznaje, że w jej rodzinie nawet tradycyjne dania wigilijne podaje się w dość nowoczesny sposób. Nie inaczej jest z modnym tatarem ze śledzia, który obowiązkowo w każde święta Bożego Narodzenia pojawia się na stole w domu Gesslerów. Za sekretem jego wspaniałego smaku stoją takie nietypowe składniki, jak pieczona papryka i marynowane grzyby. Sprawdź, jak krok po kroku przygotować wigilijny tatar ze śledzia według przepisu Magdy Gessler, którym sławna restauratorka podzieliła się parę lat temu w grudniowym numerze „Dobrych Rad”, już teraz poniżej.

Tatar ze śledzia – przepis Magdy Gessler

Tatar ze śledzia to jedno z popularniejszych dań wigilijnych. A gdyby przyrządzić go według receptury Magdy Gessler? Warto, bo powali rodzinę na kolana, a jego wykonanie nie zajmie więcej niż 50 minut. Zdradzamy przepis! Weźcie pod uwagę, że poniższa ilość składników wystarcza na przygotowanie 4 porcji dania.

Tatar ze śledzia Magdy Gessler – Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 pieczona czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 jajka na twardo
  • kilka grzybków marynowanych
  • nieduża ilość keczupu
  • sól i pieprz

Tatar ze śledzia Magdy Gessler – Przygotowanie:

  1. Płaty śledziowe, kiszone ogórki, pieczoną paprykę, cebulę, jajka na twardo i grzybki pokroić w drobną kostkę.
  2. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dodać keczup, wymieszać i gotowe!

Jak widzicie przygotowanie tatara ze śledzia według przepisu Magdy Gessler nie jest trudne. Po prostu diabeł tkwi w szczegółach. 


Tatar ze śledzia – sposób podania / fot. Adobe Stock