Polacy jedzą mniej mięsa niż kiedyś – Główny Urząd Statystyczny opublikował raport na 2019 rok

Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich tych, którym na sercu leży dobro zwierząt (i bez wątpienia jeszcze lepszą dla samych zwierząt) – w Polsce spadło spożycie mięsa – i to aż o 20% na osobę! Tak wynika z raportu dotyczącego rolnictwa, opublikowanego niedawno przez Główny Urząd Statystyczny (GUS).  Zgodnie z raportem GUS na 2019 rok, statystyczny Polak w ciągu roku zjadł 61 kg mięsa, czyli o 15,9 kg mniej niż w roku ubiegłym. Wykres ilustrujący zmiany można znaleźć na instagramowym profilu kampanii Roślinnie Jemy:

Post zdążyło polubić już prawie 10 tysięcy osób, co daje nadzieję, że wynik raportu GUS to nie „wypadek przy pracy” lecz jaskółka kolejnych zmian. Zwłaszcza, że, jak wynika z przeprowadzanych w ostatnim czasie przez agencję IQS badań opinii publicznej, aż 40% Polaków nie je lub ogranicza spożycie mięsa (nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale i w trosce o planetę, a także o własne zdrowie), a kolejni deklarują, że też planują to zrobić – przejść na wegetarianizm czy weganizm. Jak widać, nie są to tylko puste słowa. „I niech leci w dół ten wykres” – komentują obserwatorzy profilu, dodając, że sami chcą przyczynić się do tego, by w 2020 roku wynik był jeszcze lepszy.

W 2020 roku spożycie mięsa będzie jeszcze niższe?

A jest na to szansa, bo, jak wynika z kolejnych badań, w czasie pandemii koronawirusa Polacy jeszcze bardziej wzięli pod lupę zawartość swoich talerzy i... zmienili przyzwyczajenia. 20% badanych przyznało, że postrzega dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną (w końcu, jak wiadomo, wszystko zaczęło się w Wuhan od zjedzenia nietoperza), a – jak podaje Market Research World – aż 25,4% Polaków zdecydowało się ograniczyć spożycie mięsa. Rodacy o wiele częściej kupowali zaś produkty będące roślinnymi zamiennikami mięsa (ponad 30% badanych). I to właśnie między innymi w bogatszej ofercie produktów wegańskich i wegetariańskich upatruje się realną zmianę w żywieniowych zwyczajach Polaków. 

„Na pewno jest to zmiana, która wyjdzie na dobre zarówno umęczonej planecie jak i naszemu zdrowiu” – na blogu roslinniejemy.com skomentowała wynik raportu GUS brand manager marki Dobra Kaloria, Karolina Kubara. Dodała jednak: „chociaż nadal daleko nam do zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia spożycia 26 kg mięsa na rok”. Podejmujecie wyzwanie? Sprawdźcie, czym zastąpić mięso w diecie!